Keczup: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Frozen Bok (dyskusja • edycje) (postanowiłem usunąć "A także zły ze złych", ponieważ myślę że jest to nieśmieszne to po pierwsze, a po drugie że złych pomidorów można robić tylko zły keczup. Nie da się robić złego keczupu że złych i na odwrót, i to jest absurd idealny. Pozdrawiam ~~~~) Znacznik: rewert ręczny |
Ja8czy coś (dyskusja • edycje) M (→Miksy) Znacznik: edytor wizualny |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a. |
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a. |
||
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme. |
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme. |
||
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]] |
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]. |
||
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]]. |
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]]. |
||
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]]. |
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]]. |
Wersja z 18:26, 7 sie 2023
Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo, konkretnie ciekłego pomidora.
Rodzaje keczupu
- Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
- Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
- Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
- Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
- Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
- Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
- Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.
Jak powstaje?
- Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
- Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy sardynki, cebulę, dofasolimy i gotowe. A, i nie zapomnij o ziółku!
- Tani keczup – To jest ban analnie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.
Miksy
- Miks grillowy – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na grilla.
- Ostry Koks – mieszanka keczupu pikantnego i tabasco. Stworzony dla Pro Extreme.
- Keczup jajeczny – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do jajek.
- „Kielczyk” – to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
- „Cynamonek” – po prostu łagodny keczup, musztarda, ostry sos, sok z awokado i cynamon. Przyrządzony przez anonimowego geniusza kulinarnego.