Placek: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(zdjęcie)
Znacznik: zrewertowane
 
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 4 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Bramboracky.jpg|thumb|Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.]]
[[Plik:Bramboracky.jpg|thumb|Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.]]
[[Plik:Tezek.JPG|thumb|Świeży, pyszny, pachnący placek na łące, prosto od krowy.]]
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}}
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}}
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}}
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}}
Linia 20: Linia 19:
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]] (jedyna sytuacja, w której kobieta wie, kiedy spalony)
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]] (jedyna sytuacja, w której kobieta wie, kiedy spalony)
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]]
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]]
Plik:Zdjęcie003.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]]
Plik:Maca.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]]
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]]
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]]
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 15:38, 21 wrz 2023

Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.

Lubię placki!

Johnny Bravo o plackach

W oleju moczony
Twór nieskończony
Pod osłoną ciemności
Na patelni gorejący
Demon piekielny
Ognioziejny

Jednym słowem, po prostu placek

Placek – miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z patelni. Powstaje na skutek zderzenia się jajek, śmietany, mąki oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z naleśnikiem.

Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.

Rodzaje[edytuj • edytuj kod]

  • Ziemniaczane – tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą Donalda Tuska;
  • Cukiniowe – jako tajnego składnika można użyć także cukinii. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr;
  • Rzepowe – fuj, ohyda. Smakują jak rzepa, są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?;
  • Jabłkowe – słodkie, smaczne, przecież każdy lubi jabłka;
  • Bananowe – skoro są już bułki z bananem, to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez małpy i trolle, często rozdawane przez adminów jako specjalna odmiana bananów;
  • Krowie – nie zawierają jajek, rakotwórczego glutenu ani mąki (idealne dla weganów); można w nie wdepnąć, spacerując po łące;
  • Po węgiersku – tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka Węgra.

Galeria[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.