Keczup: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M Znacznik: edytor źródłowy |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Frozen Bok; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ja8czy coś.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 24 wersji utworzonych przez 20 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Ketchup''' (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]], konkretnie ciekłego pomidora. |
|||
== Rodzaje keczupu == |
== Rodzaje keczupu == |
||
* |
* '''Pomidorowy''' – najczęstszy rodzaj keczupu w [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL-u]]. |
||
** |
** '''Łagodny''' – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka. |
||
** |
** '''Pikantny''' – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi [[Pro]] umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek. |
||
* |
* '''Tani keczup''' – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa [[Gówno|gównu]]. |
||
* |
* '''Rybny''' – pierwszy rodzaj keczupu. [[Chiny|Made in China]]. |
||
* |
* '''Tortex''' – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów! |
||
* '''Fanex''' – ten sam co w KFC, ale w wiaderku. |
|||
== Jak powstaje? == |
== Jak powstaje? == |
||
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek. |
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek. |
||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
== Miksy == |
== Miksy == |
||
* |
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a. |
||
* |
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme. |
||
* |
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]. |
||
** |
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]]. |
||
* |
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]]. |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
* [[ |
* [[majonez]] |
||
* [[ |
* [[Miwex]] |
||
* [[musztarda]] |
|||
{{jedzenie}} |
{{jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
||
[[Kategoria:Przyprawy]] |
[[Kategoria:Przyprawy]] |
Aktualna wersja na dzień 17:35, 11 lip 2024
Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo, konkretnie ciekłego pomidora.
Rodzaje keczupu[edytuj • edytuj kod]
- Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
- Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
- Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
- Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
- Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
- Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
- Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.
Jak powstaje?[edytuj • edytuj kod]
- Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
- Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy sardynki, cebulę, dofasolimy i gotowe. A, i nie zapomnij o ziółku!
- Tani keczup – To jest ban analnie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.
Miksy[edytuj • edytuj kod]
- Miks grillowy – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na grilla.
- Ostry Koks – mieszanka keczupu pikantnego i tabasco. Stworzony dla Pro Extreme.
- Keczup jajeczny – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do jajek.
- „Kielczyk” – to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
- „Cynamonek” – po prostu łagodny keczup, musztarda, ostry sos, sok z awokado i cynamon. Przyrządzony przez anonimowego geniusza kulinarnego.