Keczup: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: zrewertowane
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Frozen Bok; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ja8czy coś.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
'''Ketchuj''' (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]], konkretnie ciekłego pomidora.
'''Ketchup''' (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]], konkretnie ciekłego pomidora.


== Rodzaje keczupu ==
== Rodzaje keczupu ==
Linia 18: Linia 18:
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a.
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a.
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]].
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].

Aktualna wersja na dzień 17:35, 11 lip 2024

Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo, konkretnie ciekłego pomidora.

Rodzaje keczupu[edytuj • edytuj kod]

  • Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
    • Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
    • Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
  • Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
  • Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
  • Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
  • Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.

Jak powstaje?[edytuj • edytuj kod]

  • Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
  • Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy sardynki, cebulę, dofasolimy i gotowe. A, i nie zapomnij o ziółku!
  • Tani keczup – To jest ban analnie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.

Miksy[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]