Czekolada: Różnice pomiędzy wersjami
(cytat) |
|||
(Nie pokazano 62 wersji utworzonych przez 45 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Lekker III by Louise Liliefeldt.jpg|thumb|Człowiek w czekoladzie – tucząca, ale bardzo smaczna przekąska]] |
|||
[[Plik:Czekolada-ciacho.JPG|200px|thumb|Czekolada występująca na ciachu]] |
|||
[[Plik: |
[[Plik:Chocolate.jpg|200px|thumb|Czekolada w kilku rasach]] |
||
{{cytat|A na stołach '''czekolada''' razem z piwem przywieziona.|[[Kazik Staszewski|Kazik]] o '''czekoladzie'''}} |
{{cytat|A na stołach '''czekolada''' razem z piwem przywieziona.|[[Kazik Staszewski|Kazik]] o '''czekoladzie'''}} |
||
{{cytat|...Czekolaaaaaaaaadaaaaaaaaaa!!!|[[Z reklamy batona Twix|Twix]] o '''czekoladzie'''}} |
{{cytat|...Czekolaaaaaaaaadaaaaaaaaaa!!!|[[Z reklamy batona Twix|Twix]] o '''czekoladzie'''}} |
||
'''Czekolada''' – zagrożona wyginięciem zlepka tego, czego nie dało się upłynnić w kubku [[kakao]]. Kiedy [[grzybica]] znacznie nadgryzie hodowlę kakaowców, to czekolada dopiero będzie ''królewskim deserem''. Czekolada łączy całą Amerykę: produkują ją tylko [[Brazylijczycy]], handlują nią tylko [[Kolumbijczycy]] i [[Kubańczycy]], jedzą ją tylko [[Amerykanie]], a dłużej ją przechowują tylko [[Kanadyjczycy]]. |
'''Czekolada''' – zagrożona wyginięciem zlepka tego, czego nie dało się upłynnić w kubku [[kakao]]. Kiedy [[grzybica]] znacznie nadgryzie hodowlę kakaowców, to czekolada dopiero będzie ''królewskim deserem''. Czekolada łączy całą Amerykę: produkują ją tylko [[Brazylijczycy]], handlują nią tylko [[Kolumbijczycy]] i [[Kubańczycy]], jedzą ją tylko [[Amerykanie]], a dłużej ją przechowują tylko [[Kanadyjczycy]]. |
||
Czyli ogółem czekolada jest najbardziej rozpowszechniona w Ameryce, a Europa ( |
Czyli ogółem czekolada jest najbardziej rozpowszechniona w Ameryce, a Europa (w tym Polska) jest skazana na spożywanie [[wyrób czekoladopodobny|wyrobów czekoladopodobnych]]. Ostatnio zaistniała nowość na rynku polskim, że jest pełnomleczna czekolada zwana [[Milka|Milką]]. Oczywiście, nie radzimy się na to nabierać, gdyż ta „czekolada” zawiera bardzo dużo środków chemicznych, które źle wpływają na pracę naszego organizmu (nie jest to jednak dziwne, z uwagi, że produkują ją współcześni potomkowie [[Zakon krzyżacki|Krzyżaków]]). Czekolada często uzależnia osoby ze skłonnością do tycia. Przedawkowanie wyżej wymienionej czekolady powoduje widzenie białych krów w fioletowe łatki, bądź też fioletowych krów w białe łatki. |
||
== Prawidłowe spożywanie czekolady == |
|||
Jedynym słusznym sposobem jedzenia czekolady jest odgryzanie kawałków z całej tabliczki. Pod żadnym pozorem nie wolno łamać kostek czekolady, gdyż jest to niekulturalne! Ci, co uważają inaczej, kończą u psychiatry lub w więzieniu. |
|||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
{{nonnews|[[NonNews:Polskie ulice spłyną krwią… to znaczy czekoladą|Polskie ulice spłyną krwią… to znaczy czekoladą]]}} |
|||
* [[Chocolate Rain|Czekoladowy Deszcz]] |
* [[Chocolate Rain|Czekoladowy Deszcz]] |
||
* [[ciastko]] |
|||
{{jedzenie}} |
|||
⚫ | |||
{{stubkuch}} |
|||
[[cs:Chuckoláda]] |
[[cs:Chuckoláda]] |
||
[[da:Chokolade]] |
[[da:Chokolade]] |
||
[[de:Schokolade]] |
[[de:Schokolade]] |
||
[[en:Chocolate]] |
[[en:Chocolate]] |
||
[[es:Chocolate (desambiguación)]] |
[[es:Chocolate (desambiguación)]] |
||
Linia 30: | Linia 34: | ||
[[zh:巧克力]] |
[[zh:巧克力]] |
||
[[zh-tw:巧克力]] |
[[zh-tw:巧克力]] |
||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 15:14, 13 lip 2023
A na stołach czekolada razem z piwem przywieziona.
- Kazik o czekoladzie
...Czekolaaaaaaaaadaaaaaaaaaa!!!
- Twix o czekoladzie
Czekolada – zagrożona wyginięciem zlepka tego, czego nie dało się upłynnić w kubku kakao. Kiedy grzybica znacznie nadgryzie hodowlę kakaowców, to czekolada dopiero będzie królewskim deserem. Czekolada łączy całą Amerykę: produkują ją tylko Brazylijczycy, handlują nią tylko Kolumbijczycy i Kubańczycy, jedzą ją tylko Amerykanie, a dłużej ją przechowują tylko Kanadyjczycy.
Czyli ogółem czekolada jest najbardziej rozpowszechniona w Ameryce, a Europa (w tym Polska) jest skazana na spożywanie wyrobów czekoladopodobnych. Ostatnio zaistniała nowość na rynku polskim, że jest pełnomleczna czekolada zwana Milką. Oczywiście, nie radzimy się na to nabierać, gdyż ta „czekolada” zawiera bardzo dużo środków chemicznych, które źle wpływają na pracę naszego organizmu (nie jest to jednak dziwne, z uwagi, że produkują ją współcześni potomkowie Krzyżaków). Czekolada często uzależnia osoby ze skłonnością do tycia. Przedawkowanie wyżej wymienionej czekolady powoduje widzenie białych krów w fioletowe łatki, bądź też fioletowych krów w białe łatki.
Prawidłowe spożywanie czekolady[edytuj • edytuj kod]
Jedynym słusznym sposobem jedzenia czekolady jest odgryzanie kawałków z całej tabliczki. Pod żadnym pozorem nie wolno łamać kostek czekolady, gdyż jest to niekulturalne! Ci, co uważają inaczej, kończą u psychiatry lub w więzieniu.