Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (artykuł poprawiony po KorwBocie) |
|||
(Nie pokazano 73 wersji utworzonych przez 37 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{słownik}} |
|||
{{t}}[[mięso]], [[wędlina]], kawałek świńskiego sadła, czy tam coś jeszcze. Słoninę zaliczyć można jedynie do tłuszczów. Można z niej wytapiać [[smalec]] ze skwarkami. Tak wysmażona wcześniej słoninę można używać jako [[tłuszcz]] do smażenia na wszelkie sposoby schaboszczaków, mielonych itp. |
|||
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]] |
|||
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
|||
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni… |
|||
W niektórych przypadkach ludzie konsumują słoninę z [[Chleb|pieczywem]] zapijając [[wódka|setką]]. Powszechnie konsumowana przez [[ptak]]i. |
|||
== Właściwości == |
|||
Uwaga! Nie zachodzi tutaj analogia pomiędzy nazwą [[mięso|mięsa]] a źródłem jego pochodzenia. Tak jak w przypadku [[baranina|baraniny]] czy [[wołowina|wołowiny]] można łatwo domyślić się, z jakiego zwierzęcia pochodzi [[mięso]], tak w przypadku słoniny nazwa ta może być dezorientująca. Wbrew pozorom to nie jest [[mięso]] ze [[Słoń|słonia]]. |
|||
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y; |
|||
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę; |
|||
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a; |
|||
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]]; |
|||
* Można ją rozpuścić na patelni; |
|||
* Można nią gibać; |
|||
* Brzydko pachnie; |
|||
* Można na niej usmażyć mięso; |
|||
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
|||
* Nie jest samicą słonia; |
|||
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
|||
* Podobno nie można jej spalić; |
|||
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[mięso]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
⚫ | |||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 23:07, 28 sie 2021
Słonina – substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
Właściwości[edytuj • edytuj kod]
- Odstrasza muchy i komary;
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
- Jest świetnym lekiem na kaca;
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
- Można ją rozpuścić na patelni;
- Można nią gibać;
- Brzydko pachnie;
- Można na niej usmażyć mięso;
- Albo otruć teściową;
- Nie jest samicą słonia;
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
- Podobno nie można jej spalić;
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.