Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Nie pokazano 50 wersji utworzonych przez 29 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{słownik}} |
|||
⚫ | |||
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]] |
|||
⚫ | '''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
||
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był |
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni… |
||
== Właściwości == |
== Właściwości == |
||
* Odstrasza [[komar]]y |
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y; |
||
* |
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę; |
||
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a |
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a; |
||
* Podobno ma coś wspólnego z [[Boczek|boczkiem]] |
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]]; |
||
* Można ją rozpuścić na patelni |
* Można ją rozpuścić na patelni; |
||
* Można nią gibać |
* Można nią gibać; |
||
*Brzydko pachnie |
* Brzydko pachnie; |
||
*Można na niej usmażyć mięso |
* Można na niej usmażyć mięso; |
||
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
|||
* Nie jest samicą słonia; |
|||
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
|||
* Podobno nie można jej spalić; |
|||
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[mięso]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Aktualna wersja na dzień 23:07, 28 sie 2021
Słonina – substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
Właściwości[edytuj • edytuj kod]
- Odstrasza muchy i komary;
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
- Jest świetnym lekiem na kaca;
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
- Można ją rozpuścić na patelni;
- Można nią gibać;
- Brzydko pachnie;
- Można na niej usmażyć mięso;
- Albo otruć teściową;
- Nie jest samicą słonia;
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
- Podobno nie można jej spalić;
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.