Zupa klopsowa: Różnice pomiędzy wersjami
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) Znacznik: rewert |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 83.238.90.224; przywrócono ostatnią wersję autorstwa GriegorBOT.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* [[Toruń]] dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy; |
* [[Toruń]] dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy; |
||
* [[Bydgoszcz]] dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki; |
* [[Bydgoszcz]] dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki; |
||
* [[Wąbrzeźno]] dało żarcie ze [[Stary Młyn (Wąbrzeźno)|Młyna]], żeby wzmocnić jego popularność <del>i zemścić się na Toruniu</del>; |
|||
* [[Chodecz]] dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu; |
* [[Chodecz]] dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu; |
||
* …a [[Włocławek]] |
* …a [[Włocławek]] dał tylko [[Ketchup|keczap]], bo jest ubogi nawet na tle województwa i tam dosłownie [[nic]] nie ma. |
||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
Linia 29: | Linia 30: | ||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
[[Kategoria:Kuchnia regionalna]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 14:46, 9 wrz 2022
Czy wy normalni jesteście? Klopsy dajecie do zupy mlecznej?!
- Przeciętny Polak podczas wizyty u krewnych na Kujawach
Zupa klopsowa – danie regionalne z województwa kujawsko-pomorskiego, brodnickie opus magnum. Zupa składa się z klopsów mielonych, wywaru warzywnego i włoszczyzny. Najlepiej smakuje popijany olejem kujawskim z pierwszego tłoczenia. Dla przeciętnego Polaka zupa odzwierciedla ubóstwo regionu i słabe wykształcenie jej mieszkańców, którzy mylą pulpety z klopsami.
Historia[edytuj • edytuj kod]
Nie wiadomo do końca, kiedy pojawiła się po raz pierwszy zupa klopsowa. Według przekazów ustnych, klopsy mieli przywieść Szwedzi podczas potopu. Mieszkańcy Brodnicy, widząc Szwedów zajadających köttbullar, zaczęli na złość okupantowi profanować szwedzkie danie narodowe, gotując (a nie smażąc) mięso. Podawane w zupie klopsy osłabiały morale Szwedów, którzy zdecydowali się zostawić Polaków w spokoju, byle tylko przestali gotować klopsy. Przepis w niezmienionej formie ocalał do dzisiaj.
Przepis[edytuj • edytuj kod]
Wstawiamy wywar warzywny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i pokrojoną włoszczyznę. Gdy wstawimy zupę na palnik, mielimy mięso i formujemy z niego klopsy. Gdy włoszczyzna zmięknie, dodajemy ziemniaki. Po zmiękczeniu kartofli dorzucamy mięso. Gotujemy, aż wypłyną klopsy. Podajemy to wszystko na talerz, po czym jemy mięso i zostawiamy ziemniaki, tak jak matka nas uczyła. Aby nie robić przykrości osobie gotującej, zmuszamy się do jedzenia rozgotowanej marchwi i prosimy o dodatkowe klopsy.
Wkład miast kujawsko-pomorskiego w zupę[edytuj • edytuj kod]
Zupa klopsowa wywodzi się bezpośrednio z Brodnicy, jednak jej kształt ukształtowało całe województwo. I tak:
- Brodnica dała przepis;
- Grudziądz dał ocet marki Ocetix;
- Chełmno dało kartofle;
- Chełmża dała cukier dla
ukrycia smaku octupodkreślenia smaku zupy; - Inowrocław dał sól, kpiąc sobie z podarku Chełmży;
- Toruń dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy;
- Bydgoszcz dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki;
- Wąbrzeźno dało żarcie ze Młyna, żeby wzmocnić jego popularność
i zemścić się na Toruniu; - Chodecz dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu;
- …a Włocławek dał tylko keczap, bo jest ubogi nawet na tle województwa i tam dosłownie nic nie ma.