Majonez: Różnice pomiędzy wersjami
(zmiana z coleslaw na surówkę) Znacznik: edytor wizualny |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Lel, powód: kradziona grafika) Znacznik: rewert |
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |
(Brak różnic)
|
Aktualna wersja na dzień 16:19, 5 sty 2022
Majonez – sos z jajka, oleju (99%), soli, pieprzu i nieustalonych do końca innych dodatków. Zasadniczą cechą majonezu jest jego wysoka kaloryczność i kompletny brak jakichkolwiek wartości odżywczych, bo kto widział witaminy w oleju? Z tego powodu jest ulubiony przez zwykłych zjadaczy chleba kebabów, zapiekanek i innych potraw, których za żadne skarby nie powinniśmy ruszać. Majonez można zrobić samemu, tyle że jest to pracochłonne i niewdzięczne, bo może nie wyjść. Zresztą jaki jest sens godzinnego ślęczenia nad czymś, co można kupić za dwa złote?
Zadziwiające własności majonezu[edytuj • edytuj kod]
Majonez to dziwny sos. Pasuje do większości potraw, od chleba zaczynając (chleb z majonezem to jedna ze standardowych potraw studenta na dwa dni przed stypendium), a na skomplikowanych sałatkach kończąc. O ile da się zjeść go z chlebem, to z drożdżówką lub innym ciastem niekoniecznie. W niektórych krajach, np. Belgii podaje się frytki z majonezem, zupełnie nie martwiąc się cholesterolem, bo niby z jakiej racji? A spróbujcie zjeść majonez z ziemniakami i nie mieć odruchów wymiotnych. Z niewiadomych przyczyn majonez pasuje do jajek na twardo, ale na miękko już nie. Nikt normalny nie będzie jadł jajecznicy z majonezem. Tak samo nikt o zdrowych zmysłach nie ruszy majonezu z kapustą, ale surówkę, która dodatkowo zawiera tartą marchewkę, wcinają prawie wszyscy.