Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (ort.) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Kartofle z ziemniakami; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Trujnik.) Znacznik: rewert |
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |
(Brak różnic)
|
Aktualna wersja na dzień 13:46, 12 cze 2022
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
- Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku
Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni;
- Rybę udusić gazem (koniecznie!);
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kordzikiem z Hitlerjugend;
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem i solą
- Płukanie żołądka (opcjonalne).