Marchew: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika Hamatti, powód: nieśmieszne)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 55 wersji utworzonych przez 49 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Schneemann 1715.JPG|thumb|250px|Marchew służyć może także jako [[nos|narząd powonienia]]]]
'''Marchew''' (łac. ''dacus'')- roślina trująca, strączkowa, bezłodygowa, dla potrzeb przemysłowych kandyzowana i intensywnie barwiona czerwienią koszenilową.
{{cytat|Sięgaj gdzie wzrok nie sięga!|[[Adam Mickiewicz]] o zbiorze '''marchwi'''}}


'''Marchew(ka)''' – pomarańczowy jadalny korzeń zielonej niejadalnej naci, wystającej nad ziemię. Marchew zaliczana jest do <del>[[warzywo|warzyw]]</del> [[owoc]]ów, ponieważ jednym z narodowych produktów kulinarnych [[Portugalia|Portugalii]] jest dżem marchewkowy i w ramach ratowania portugalskiej gospodarki przed kryzysem [[Unia Europejska]] dla obejścia swoich durnowatych przepisów dotyczących oznaczeń na etykietkach zakwalifikowała marchewkę jako owoc tak, aby Portugalczycy mogli sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Składa się z [[miąższ]]u i [[karoten]]u, który jest (ponoć) bardzo zdrowy i przyspiesza opalanie, przez co opalający się na karotenie, robią się [[pomarańcz]]owi. Innych zdrowych składników nie stwierdzono.
Marchew wytwarza duży, stożkowaty, żółtawy korzeń, uznawany przez botaników za strączek. Ma też jasnozielone, postrzępione liście wyrastające wprost z ziemi, bez udziału łodygi. Korzeń ze względu na nieatrakcyjną barwę wymaga koloryzowania barwnikami spożywczymi poprzez wielogodzinne zanurzenie w słoiku z roztworem barwnika. Dzięki procesowi kandyzowania, duszenia lub wrzucania do rosołu marchew traci właściwości trujące. Istnieją też przypuszczenia, że podawanie jej do jedzenia startej z jabłkiem jest podstawową przyczyną biegunki i nerwic u przedszkolaków.


Za duet filmowy z [[Królik Bugs|Królikiem Bugsem]] marchew otrzymała w [[1940]] roku nominację do [[Oscar]]a.
== Marchew a historia ==


== Zastosowanie marchwi ==
W XV wieku, kiedy nie znano jeszcze techniki kandyzowania, marchew pozostawała dla ludzi nieinteresującym burym strączkiem zanurzonym w ziemi. Dopiero w XVIII wieku, dzięki upowszechnieniu nowych nadających się do tego procesu odmian oraz wynalezieniu sposobu na zabarwienie jej koszenilą, stała się popularnym towarem eksportowym z Południa na Północ.
{{NonNews|[[NonNews:Marchew z drzewa, wołowina z plastiku|Marchew z drzewa, wołowina z plastiku]]}}
* marchew z groszkiem;
* portugalskie [[dżem]]y;
* nos dla [[bałwan]]a;
* paliwo napędowe [[królik]]ów;
* piosenka „Marchewkowe pole” [[Lady Pank]];
* przezwisko dla [[rudy|rudzielców]];
* perfumy dla [[moherowe berety|moherowych beretów]];
* środek na [[potencja|potencję]] (zastępczy).


== Zobacz też ==
* [[cebula]]
* [[kalafior]]
* [[por]]


{{stub|kuch}}
== Ciekawostki ==
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Warzywa]]
Marchew jest ulubionym przysmakiem [[Królika Bugsa|Królik Bugs]], który uodpornił się na zawarte w niej substancje trujące.

Aktualna wersja na dzień 13:23, 18 gru 2021

Marchew służyć może także jako narząd powonienia

Sięgaj gdzie wzrok nie sięga!

Adam Mickiewicz o zbiorze marchwi

Marchew(ka) – pomarańczowy jadalny korzeń zielonej niejadalnej naci, wystającej nad ziemię. Marchew zaliczana jest do warzyw owoców, ponieważ jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i w ramach ratowania portugalskiej gospodarki przed kryzysem Unia Europejska dla obejścia swoich durnowatych przepisów dotyczących oznaczeń na etykietkach zakwalifikowała marchewkę jako owoc tak, aby Portugalczycy mogli sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Składa się z miąższu i karotenu, który jest (ponoć) bardzo zdrowy i przyspiesza opalanie, przez co opalający się na karotenie, robią się pomarańczowi. Innych zdrowych składników nie stwierdzono.

Za duet filmowy z Królikiem Bugsem marchew otrzymała w 1940 roku nominację do Oscara.

Zastosowanie marchwi[edytuj • edytuj kod]

NonNews
Zobacz w NonNews temat:

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.