Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.6.123.204. Autor wycofanej wersji to 83.27.253.182.) |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
|||
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca |
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu <del>[[Amerykańscy naukowcy|debili]]</del> śmiałków próbowało odkryć tę [[Tajemnica|tajemnicę]], lecz wszyscy [[Śmierć|przypłacili to życiem]]. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni… |
||
== Właściwości == |
== Właściwości == |
||
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y |
* Odstrasza [[Mucha|muchy]] i [[komar]]y; |
||
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę |
* Idealny pokarm dla [[ptak]]ów na zimę; |
||
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a |
* Jest świetnym lekiem na [[kac]]a; |
||
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]] |
* Podobno ma coś wspólnego z [[Arnold Boczek|boczkiem]]; |
||
* Można ją rozpuścić na patelni |
* Można ją rozpuścić na patelni; |
||
* Można nią gibać |
* Można nią gibać; |
||
* Brzydko pachnie |
* Brzydko pachnie; |
||
* Można na niej usmażyć mięso |
* Można na niej usmażyć mięso; |
||
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]] |
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
||
* Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować |
* Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować; |
||
* Nie jest samicą słonia |
* Nie jest samicą słonia; |
||
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem |
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
||
* Podobno nie można jej spalić |
* Podobno nie można jej spalić; |
||
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 17:53, 11 wrz 2015
Słonina – substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
Właściwości
- Odstrasza muchy i komary;
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
- Jest świetnym lekiem na kaca;
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
- Można ją rozpuścić na patelni;
- Można nią gibać;
- Brzydko pachnie;
- Można na niej usmażyć mięso;
- Albo otruć teściową;
- Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować;
- Nie jest samicą słonia;
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
- Podobno nie można jej spalić;
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.