Placek: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy |
(grafiki) Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Bramboracky.jpg|thumb|Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.]] |
|||
{{Bezgrafik}} |
|||
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}} |
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}} |
||
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}} |
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}} |
||
Linia 15: | Linia 15: | ||
* {{t|Krowie}} nie zawierają jajek ani mąki; można w nie wdepnąć, spacerując po łące. |
* {{t|Krowie}} nie zawierają jajek ani mąki; można w nie wdepnąć, spacerując po łące. |
||
* {{t|Po węgiersku}} tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka [[Węgrzy|Węgra]]. |
* {{t|Po węgiersku}} tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka [[Węgrzy|Węgra]]. |
||
<gallery> |
|||
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]] |
|||
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]] |
|||
Plik:Zdjęcie003.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]] |
|||
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]] |
|||
</gallery> |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Wersja z 21:49, 1 paź 2016
Lubię placki!
- Johnny Bravo o plackach
W oleju moczony
Twór nieskończony
Pod osłoną ciemności
Na patelni gorejący
Demon piekielny
Ognioziejny
- Jednym słowem, po prostu placek
Szablon:Tmiękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z patelni. Powstaje na skutek zderzenia się jajek, śmietany, mąki oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z naleśnikiem.
Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.
Rodzaje
- Szablon:T tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą Donalda Tuska.
- Szablon:T jako tajnego składnika można użyć także cukinii. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr.
- Szablon:T fuj, ohyda. Smakują jak rzepa, są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?
- Szablon:T słodkie, smaczne, przecież każdy lubi jabłka.
- Szablon:T skoro są już bułki z bananem, to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez małpy i trolle, często rozdawane przez adminów jako specjalna odmiana bananów.
- Szablon:T nie zawierają jajek ani mąki; można w nie wdepnąć, spacerując po łące.
- Szablon:T tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka Węgra.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.