Dr. Oetker: Różnice pomiędzy wersjami
M (dr.) Znacznik: edytor źródłowy |
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (red.) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Spitzbuben.JPG|thumb|250px|Pudełko ciasteczek Doktora Oetkera wyprodukowanych w 1912 roku (naszej ery). Nadal są jadalne.]] |
|||
'''Dr. Oetker''' – [[Niemcy|niemiecka]] firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według |
'''Dr. Oetker''' – [[Niemcy|niemiecka]] firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według [[sanepid]]u daje się zjeść, przez co jest konkurencyjna na rynku. Założyciel firmy, niejaki [[August Oetker]], tak zakochał się w nowych produktach swojej firmy, że w 1918 roku zmarł od przedawkowania proszku do pieczenia. |
||
== |
== Skład produktów == |
||
⚫ | Po gruntownych analizach produktów firmy, [[amerykańscy naukowcy]] doszli do wniosku, że [[Układ okresowy pierwiastków|tablica Mendelejewa]] jest niekompletna, a firma z równym powodzeniem mogłaby produkować chemię budowlaną. Zmielony tynk, [[kokaina]] i [[metamfetamina]] w proszku do pieczenia oraz tetrahydrokannabinol w [[kisiel]]u to już tradycja. W latach 30. XX wieku firma stała się światowym potentatem w produkcji proszku do pieczenia, kisielu, galaretek i różnych innych wyizolowanych pierwiastków radioaktywnych. |
||
Pewien aptekarz z Bielefeld doszedł do wniosku, że na świecie żyje za dużo ludzi, przez co brakuje jedzenia, więc postanowił, że zacznie <del>truć</del> karmić ludzi na własną rękę. W pierwszych latach działalności niewiele osób umierało od produktów firmy, ale stała się ona popularna, przez co zaczęto bardziej uważać na to, co znajduje się w produktach. Dzięki temu nie było już <del>[[Koza z nosa|glutów z nosa]]</del> glutenu w proszku do pieczenia lub izotopów radonu w kisielach. Założyciel firmy, niejaki [[August Oetker]], tak zakochał się w nowych produktach swojej firmy, że w 1918 roku zmarł od przedawkowania <del>narkotyków</del> proszku do pieczenia. |
|||
== Dalszy rozwój == |
|||
⚫ | Po gruntownych analizach produktów firmy, |
||
== Produkty == |
== Produkty == |
||
* '''Kopiec Kreta''' – pozyskiwany najczęściej na łące |
* '''Kopiec Kreta''' – pozyskiwany najczęściej na łące. |
||
* '''Serek Mascarpone''' – z prawdziwym serkiem mascarpone ma wspólnego tyle, co [[KP Legia Warszawa|Legia Warszawa]] z sukcesem |
* '''Serek Mascarpone''' – z prawdziwym serkiem [[mascarpone]] ma wspólnego tyle, co [[KP Legia Warszawa|Legia Warszawa]] z sukcesem. |
||
* '''Babeczki''' – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc babeczkę |
* '''Babeczki''' – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc taką babeczkę, połykasz kilkaset zmielonych [[owad]]ów i pierścienic, które akurat w tej glebie były. |
||
* '''Pizza Guseppe''' – ulubiony pokarm uzależnionych od jedzenia powietrza i odrobiny ciasta amerykańskich dzieci. Jej skład chemiczny wykracza poza obecną wiedzę naukową. Ta tajemnica prawdopodobnie będzie rozwiązana dopiero wtedy, gdy poznamy tajny przepis na kraboburgery. |
* '''Pizza Guseppe''' – ulubiony pokarm uzależnionych od jedzenia powietrza i odrobiny ciasta amerykańskich dzieci. Jej skład chemiczny wykracza poza obecną wiedzę naukową. Ta tajemnica prawdopodobnie będzie rozwiązana dopiero wtedy, gdy poznamy [[SpongeBob|tajny przepis na kraboburgery]]. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[lista dodatków do żywności]] |
|||
* [[konserwanty]] |
|||
* [[galaretka]] |
|||
* [[budyń]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[ |
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]] |
||
[[ |
[[Kategoria:Firmy]] |
Wersja z 21:04, 3 maj 2021
Dr. Oetker – niemiecka firma kucharska, produkuje dosłownie wszystko co według sanepidu daje się zjeść, przez co jest konkurencyjna na rynku. Założyciel firmy, niejaki August Oetker, tak zakochał się w nowych produktach swojej firmy, że w 1918 roku zmarł od przedawkowania proszku do pieczenia.
Skład produktów
Po gruntownych analizach produktów firmy, amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że tablica Mendelejewa jest niekompletna, a firma z równym powodzeniem mogłaby produkować chemię budowlaną. Zmielony tynk, kokaina i metamfetamina w proszku do pieczenia oraz tetrahydrokannabinol w kisielu to już tradycja. W latach 30. XX wieku firma stała się światowym potentatem w produkcji proszku do pieczenia, kisielu, galaretek i różnych innych wyizolowanych pierwiastków radioaktywnych.
Produkty
- Kopiec Kreta – pozyskiwany najczęściej na łące.
- Serek Mascarpone – z prawdziwym serkiem mascarpone ma wspólnego tyle, co Legia Warszawa z sukcesem.
- Babeczki – prawdopodobnie czarnoziemy w papierowym opakowaniu. Jeżeli nie są brązowe oznacza to, że użyto gleb bielicowych. Nie zmienia to faktu, że jedząc taką babeczkę, połykasz kilkaset zmielonych owadów i pierścienic, które akurat w tej glebie były.
- Pizza Guseppe – ulubiony pokarm uzależnionych od jedzenia powietrza i odrobiny ciasta amerykańskich dzieci. Jej skład chemiczny wykracza poza obecną wiedzę naukową. Ta tajemnica prawdopodobnie będzie rozwiązana dopiero wtedy, gdy poznamy tajny przepis na kraboburgery.