Rejbak: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(kurpsioskie poprawki)
Znacznik: edytor wizualny
Linia 4: Linia 4:
[[File:Kugel.jpg|thumb|250px|Rejbak w pełnej okazałości]]
[[File:Kugel.jpg|thumb|250px|Rejbak w pełnej okazałości]]
{{cytat|Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!|[[Żydzi]] o tym artykule}}
{{cytat|Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!|[[Żydzi]] o tym artykule}}
'''Rejbak''' (babka ziemniaczana, kartoflak) – <del>[[babka]]</del> babka z utartych surowych ziemniaków występująca od [[Izrael]]a, po [[Kurpie]], do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.<ref>Tylko każde [[zadupie]] wymyśla sobie inną nazwę</ref>. Największe ambicje ma miasto [[Supraśl]], gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem ''Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej''. Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to [[biegunka|zatwardzeniem]].
'''Rejbak''' (kugiel, babka ziemniaczana, kartoflak) – <del>[[babka]]</del> babka z utartych surowych ziemniaków występująca od [[Izrael]]a, po [[Kurpie]], do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.<ref>Tylko każde [[zadupie]] wymyśla sobie inną nazwę</ref>. Największe ambicje ma miasto [[Supraśl]], gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem ''Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej'' (chociaż i tak Kurpsie zrobili najdłuższy). Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to [[biegunka|zatwardzeniem]].
== Historia ==
== Historia ==
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją [[Żydzi]], by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w [[ZSRR|krainie powszechnego dobrobytu]]. Stworzyli go [[rolnik|rolnicy]] pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od [[Józef Stalin|wujka Józka]].
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją [[Żydzi]], by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w [[ZSRR|krainie powszechnego dobrobytu]]. Stworzyli go [[rolnik|rolnicy]] pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od [[Józef Stalin|wujka Józka]].

Wersja z 15:38, 30 mar 2021

Koszerne.jpg
Rejbak w pełnej okazałości

Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!

Żydzi o tym artykule

Rejbak (kugiel, babka ziemniaczana, kartoflak) – babka babka z utartych surowych ziemniaków występująca od Izraela, po Kurpie, do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.[1]. Największe ambicje ma miasto Supraśl, gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej (chociaż i tak Kurpsie zrobili najdłuższy). Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to zatwardzeniem.

Historia

Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją Żydzi, by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w krainie powszechnego dobrobytu. Stworzyli go rolnicy pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od wujka Józka.

Przypisy

  1. Tylko każde zadupie wymyśla sobie inną nazwę


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.