Zupa klopsowa: Różnice pomiędzy wersjami
M (dodano link do artykułu Przepis) |
|||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* [[Toruń]] dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy; |
* [[Toruń]] dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy; |
||
* [[Bydgoszcz]] dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki; |
* [[Bydgoszcz]] dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki; |
||
* [[Wąbrzeźno]] dało nagrodę za zjedzenie zupy - wycieczka na basen; |
|||
* [[Chodecz]] dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu; |
* [[Chodecz]] dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu; |
||
* [[Golub-Dobrzyń]] dał maggi po coś; |
|||
* …a [[Włocławek]] nic nie dał, bo jest ubogi nawet na tle województwa i tam dosłownie [[nic]] nie ma. |
* …a [[Włocławek]] nic nie dał, bo jest ubogi nawet na tle województwa i tam dosłownie [[nic]] nie ma. |
||
Wersja z 08:39, 17 lis 2020
Czy wy normalni jesteście? Klopsy dajecie do zupy mlecznej?!
- Przeciętny Polak podczas wizyty u krewnych na Kujawach
Zupa klopsowa – danie regionalne z województwa kujawsko-pomorskiego, brodnickie opus magnum. Zupa składa się z klopsów mielonych, wywaru warzywnego i włoszczyzny. Najlepiej smakuje popijany olejem kujawskim z pierwszego tłoczenia. Dla przeciętnego Polaka zupa odzwierciedla ubóstwo regionu i słabe wykształcenie jej mieszkańców, którzy mylą pulpety z klopsami.
Historia
Nie wiadomo do końca, kiedy pojawiła się po raz pierwszy zupa klopsowa. Według przekazów ustnych, klopsy mieli przywieść Szwedzi podczas potopu. Mieszkańcy Brodnicy, widząc Szwedów zajadających köttbullar, zaczęli na złość okupantowi profanować szwedzkie danie narodowe, gotując (a nie smażąc) mięso. Podawane w zupie klopsy osłabiały morale Szwedów, którzy zdecydowali się zostawić Polaków w spokoju, byle tylko przestali gotować klopsy. Przepis w niezmienionej formie ocalał do dzisiaj.
Przepis
Wstawiamy wywar warzywny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i pokrojoną włoszczyznę. Gdy wstawimy zupę na palnik, mielimy mięso i formujemy z niego klopsy. Gdy włoszczyzna zmięknie, dodajemy ziemniaki. Po zmiękczeniu kartofli dorzucamy mięso. Gotujemy, aż wypłyną klopsy. Podajemy to wszystko na talerz, po czym jemy mięso i zostawiamy ziemniaki, tak jak matka nas uczyła. Aby nie robić przykrości osobie gotującej, zmuszamy się do jedzenia rozgotowanej marchwi i prosimy o dodatkowe klopsy.
Wkład miast kujawsko-pomorskiego w zupę
Zupa klopsowa wywodzi się bezpośrednio z Brodnicy, jednak jej kształt ukształtowało całe województwo. I tak:
- Brodnica dała przepis;
- Grudziądz dał ocet marki Ocetix;
- Chełmno dało kartofle;
- Chełmża dała cukier dla
ukrycia smaku octupodkreślenia smaku zupy; - Inowrocław dał sól, kpiąc sobie z podarku Chełmży;
- Toruń dał pierniki, by zmotywować dzieci do zjedzenia zupy;
- Bydgoszcz dała kuchnię gazową marki Eltra, na której dobrze się gotuje zupę i beznadziejnie piecze pierniki;
- Wąbrzeźno dało nagrodę za zjedzenie zupy - wycieczka na basen;
- Chodecz dał pieprz w kulkach tylko po to, by przypomnieć o swoim istnieniu;
- Golub-Dobrzyń dał maggi po coś;
- …a Włocławek nic nie dał, bo jest ubogi nawet na tle województwa i tam dosłownie nic nie ma.