Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Kuchnia polska using HotCat) |
|||
Linia 9: | Linia 9: | ||
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]]; |
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]]; |
||
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]] |
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]] |
||
* Płukanie żołądka (opcjonalne) |
* Płukanie żołądka (opcjonalne). |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[Boże Narodzenie]] |
|||
* [[pierogi]] |
|||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
Wersja z 23:06, 28 sie 2021
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
- Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku
Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni Izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
Przygotowanie
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni;
- Rybę udusić gazem (koniecznie!);
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kordzikiem z Hitlerjugend;
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem i solą
- Płukanie żołądka (opcjonalne).