Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 9: Linia 9:
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]];
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]];
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]]
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]]
* Płukanie żołądka (opcjonalne);
* Płukanie żołądka (opcjonalne).

== Zobacz też ==
* [[Boże Narodzenie]]
* [[pierogi]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Wersja z 23:06, 28 sie 2021

Shalom!

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku

Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni Izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.

Przygotowanie

Zobacz też