Keczup: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Ja8czy coś (dyskusja • edycje) M (→Miksy) Znacznik: edytor wizualny |
Frozen Bok (dyskusja • edycje) (usuwam redlink) Znacznik: zrewertowane |
||
Linia 11: | Linia 11: | ||
== Jak powstaje? == |
== Jak powstaje? == |
||
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, |
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek. |
||
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|sardynki]], cebulę, [[Fasola|dofasolimy]] i gotowe. A, i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]! |
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|sardynki]], cebulę, [[Fasola|dofasolimy]] i gotowe. A, i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]! |
||
* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]] [[Dupa|analnie]] proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do [[mąka|mąki]] ziemniaczanej. |
* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]] [[Dupa|analnie]] proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do [[mąka|mąki]] ziemniaczanej. |
Wersja z 17:32, 11 lip 2024
Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo, konkretnie ciekłego pomidora.
Rodzaje keczupu
- Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
- Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
- Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
- Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
- Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
- Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
- Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.
Jak powstaje?
- Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
- Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy sardynki, cebulę, dofasolimy i gotowe. A, i nie zapomnij o ziółku!
- Tani keczup – To jest ban analnie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.
Miksy
- Miks grillowy – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na grilla.
- Ostry Koks – mieszanka keczupu pikantnego i tabasco. Stworzony dla Pro Extreme.
- Keczup jajeczny – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do jajek.
- „Kielczyk” – to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
- „Cynamonek” – po prostu łagodny keczup, musztarda, ostry sos, sok z awokado i cynamon. Przyrządzony przez anonimowego geniusza kulinarnego.