Marchew

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Marchew służyć może także jako narząd powonienia

Sięgaj gdzie wzrok nie sięga!

Adam Mickiewicz o zbiorze marchwi

Marchew(ka) – pomarańczowy jadalny korzeń zielonej niejadalnej naci, wystającej nad ziemię. Marchew zaliczana jest do warzyw owoców, ponieważ jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i w ramach ratowania portugalskiej gospodarki przed kryzysem Unia Europejska dla obejścia swoich durnowatych przepisów dotyczących oznaczeń na etykietkach zakwalifikowała marchewkę jako owoc tak, aby Portugalczycy mogli sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Składa się z miąższu i karotenu, który jest (ponoć) bardzo zdrowy i przyspiesza opalanie, przez co opalający się na karotenie, robią się pomarańczowi. Innych zdrowych składników nie stwierdzono.

Za duet filmowy z Królikiem Bugsem marchew otrzymała w 1940 roku nominację do Oscara.

Zastosowanie marchwi

NonNews
Zobacz w NonNews temat:

Zobacz też


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.