Marchew
Sięgaj gdzie wzrok nie sięga!
- Adam Mickiewicz o zbiorze marchwi
Marchew(ka) – pomarańczowy jadalny korzeń zielonej niejadalnej naci, wystającej nad ziemię. Marchew zaliczana jest do warzyw owoców, ponieważ jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i w ramach ratowania portugalskiej gospodarki przed kryzysem Unia Europejska dla obejścia swoich durnowatych przepisów dotyczących oznaczeń na etykietkach zakwalifikowała marchewkę jako owoc tak, aby Portugalczycy mogli sprzedawać dżem marchewkowy w całej Unii. Składa się z miąższu i karotenu, który jest (ponoć) bardzo zdrowy i przyspiesza opalanie, przez co opalający się na karotenie, robią się pomarańczowi. Innych zdrowych składników nie stwierdzono.
Za duet filmowy z Królikiem Bugsem marchew otrzymała w 1940 roku nominację do Oscara.
Zastosowanie marchwi
- marchew z groszkiem;
- portugalskie dżemy;
- nos dla bałwana;
- paliwo napędowe królików (pozornie, bo tak naprawdę pożerają siebie na wzajem);
- piosenka „Marchewkowe pole” Lady Pank;
- przezwisko dla rudzielców;
- perfumy dla moherowych beretów;
- środek na potencję (zastępczy).
Zobacz też
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.