Grill: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (kat.)
 
(Nie pokazano 37 wersji utworzonych przez 27 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Hot dog sadie.jpg|200px|thumb|Jeszcze tylko [[Piwo|piwko]] i będzie impreza!]]
'''Grill''' - Urządzenie służące do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sportu]] ekstremalnego - [[Grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[węglem]], miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.
{{cytat|Pozorem zajęcia w sezonie jest wyjeżdżanie za miasto, gdzie też nie ma co robić.
''Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium.'' '' A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.|[[Jerzy Urban]] o '''grillu'''}}
'''Grill''' urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego [[sport]]u ekstremalnego [[grillowanie|grillowania]]. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany [[Węgiel|węglem]], miałem, koksem, [[Benzyna|benzyną]] 98 lub sianem.


Jako urządzenie wysoko-temperaturowe zapewniaj względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
* W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
* Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.
* Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.


== Obsługa grilla ==
==Rodzaje Grillów==
{{poradnik|[[Poradnik:Jak upiec kiełbaski na grillu|Jak upiec kiełbaski na grillu]]}}
* Grill okrągły - najpopularniejsza odmiana grilla. Swą niezwykłą popularność zawdzięcza niewiarygodnie niskiej cenie (poniżej 10 złotych) oraz dostępnością (można zakupić go na stacji benzynowej, w Kauflandzie, a czasami nawet w Biedronce).
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę.
* Grill na kółkach - występuje w różnych kształtach. Generalnie z racji zastosowania grubszych blach jest troszkę cięższy. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom może szybko być przetransportowany w miejsce zawodów w grillowaniu lub spotkania towarzyskiego osób grillujących.
* Grill gazowy - nowoczesna postać grilla na paliwo ekologiczne. Zasilanie gazowe powoduje mniejszą szkodę dla środowiska. Użytkownicy takich urządzeń mogą liczyć 105% dotację na zakup grilla z Ministerstwa Środowiska oraz na cotygodniowe dotacje na rozgrywanie zawodów grillowych od Ministerstwa Sportu.
* Kominek ogrodowy - stacjonarna wersja grilla przeznaczona do zabudowy w ogrodzie. Ze względu na charakterystyczny czerwony kolor często mylona z hydrantem przez okoliczne psy, przez co podlewany dość często nie wymaga zagaszenia po grillowaniu.
* Grill bar - przydrożne miejsce odpoczynku kierowców ciężarówek, autobusów, przemytników narkotyków, wyjątkowo także niedzielnych kierowców oraz taksówkarzy. Charakteryzuje się tym, że miłośnik grillowania może tam przyjechać i za darmo pokibicować uprawiającym tam grilla pracownikom baru. Za zbyt głośne kibicowanie i niedocenienie ich trudów poprzez zakupienie mięsa można zostać wyproszonym na zewnątrz, gdzie na pewno natkniemy się na bandę rolników wyposażonych w widły, maczugi, brony i palące się opony.


== Zobacz też ==
==Obsługa Grilla==
* [[kiełbasa]]
Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobnika na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla.
* [[szaszłyk]]


{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]]
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 00:01, 29 sie 2021

Jeszcze tylko piwko i będzie impreza!

Pozorem zajęcia w sezonie jest wyjeżdżanie za miasto, gdzie też nie ma co robić. Czego symbolem jest tzw. grillowanie, to znaczy jedzenie czegoś gorszego niż w domu, wziętego z krematorium. A ja lubię pieczyste ociekające sosem i smakami, a nie wysuszone a na jakimś ruszcie jak moi przodkowie w Treblince.

Jerzy Urban o grillu

Grill – urządzenie wymyślone do uprawiania coraz bardziej popularnego sportu ekstremalnego – grillowania. Najczęściej wykonany z rdzewiejącej blachy nierdzewnej, złomu lub bębna od pralki. Górną część stanowi kratka kanalizacyjna lub półka z lodówki. Grill może być opalany węglem, miałem, koksem, benzyną 98 lub sianem.

Jako urządzenie wysokotemperaturowe zapewnia względnie wysoką temperaturę otoczenia i teoretycznie zdatne do spożycia trunki.

  • W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych służy do ogrzania odmrożonych kończyn.
  • Służy także do zniwelowania wszelkich śladów działalności imprezowej np.: paczek po fajkach, opakowań po wszelkiego rodzaju pokarmach, jak również innych odpadków.
  • Niestety nie pozwala na przetopienie szkła i aluminium ze względu na zbyt niską temperaturę pracy.

Obsługa grilla[edytuj • edytuj kod]

Poradniki
Zobacz poradnik:

Obsługę grilla stanowić może zespół w liczbie od 1 do 34 osobników na metr kwadratowy powierzchni grillującej. Osobnik taki powinien być wyposażony w strój niepalny, aparat świeżego powietrza, sprej na komary, szlifierkę oscylacyjną, kij na wałęsające się psy oraz butelkę wódki. Ewentualnie może posiadać także węgiel, zapałki oraz sztućce do grilla i koniecznie benzynę.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]