Piernik: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(ek - eksperyment)
 
(Nie pokazano 39 wersji utworzonych przez 32 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{sur|słodyczy|[[toruńskie pierniki]]}}
ko po do
[[Plik:Gingy Cookie.jpg|thumb|200px|O, jaki ładny pierniczek]]
{{ek}}
[[Plik:Pierniki z Biedronki.jpg|thumb|200px|Pierniki z Biedronki sekundę po otworzeniu]]
'''Piernik''' – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z [[piwo|piwem]]. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka.

Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych [[ciasto|ciast]], pokrywanych po wierzchu często [[Sól kuchenna|solą]], balami, a w środku przekładanych masą [[jabłko]]wą. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w [[blok]]ach, zwykle przekładane warstwami [[marmolada|marmolad]]. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby [[fermentacja|sfermentowało]]. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki [[Wigilia Bożego Narodzenia|wigilijne]] zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po [[wakacje|wakacjach]]).

== Stary piernik ==
To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ''ty stary pierniku!'', ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją.

== Zobacz też ==
* [[Co ma piernik do wiatraka]]
* [[Toruńskie pierniki]]

{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Słodycze]]

Aktualna wersja na dzień 21:58, 26 kwi 2019

O, jaki ładny pierniczek
Pierniki z Biedronki sekundę po otworzeniu

Piernik – rzecz twarda, ciemnobrązowa, warzona z piwem. Kolega wiatraka. Zależność między nimi jest taka: piernik jest z mąki, a mąka z wiatraka.

Pierniki występują zwykle w foremce większych i większych ciast, pokrywanych po wierzchu często solą, balami, a w środku przekładanych masą jabłkową. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je na parę lat, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet dekadę, natomiast ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po wakacjach).

Stary piernik[edytuj • edytuj kod]

To takie ciasteczko starsze wiekiem. Mówimy wtedy do niego ty stary pierniku!, ale tak naprawdę nie wiemy, czy usłyszy, bo ma słaby słuch i nie wiemy, czy zrozumie, bo ma problemy z koncentracją.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.