Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(korekta) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Kartofle z ziemniakami; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Trujnik.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 22 wersji utworzonych przez 18 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]] |
|||
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}} |
|||
:<code>[[Robert Makłowicz]] podczas przygowywania '''posiłku'''</code> |
|||
⚫ | |||
== Przygotowanie == |
|||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
⚫ | |||
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]]; |
|||
⚫ | |||
* |
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]] |
||
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em, [[sól|solą]] i roztrzaskanym [[karaluch]]em z pejsów starego lichwiarza. |
|||
* Płukanie żołądka (opcjonalne). |
* Płukanie żołądka (opcjonalne). |
||
== Zobacz też == |
|||
⚫ | |||
* [[Boże Narodzenie]] |
|||
* [[pierogi]] |
|||
* [[rejbak]] |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 14:46, 12 cze 2022
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
- Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku
Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni;
- Rybę udusić gazem (koniecznie!);
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kordzikiem z Hitlerjugend;
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem i solą
- Płukanie żołądka (opcjonalne).