Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(korekta)
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Kartofle z ziemniakami; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Trujnik.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 22 wersji utworzonych przez 18 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]]
<code>''Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.''</code>
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}}
:<code>[[Robert Makłowicz]] podczas przygowywania '''posiłku'''</code>
'''Ryba po żydowsku''' jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni [[Izrael|izraelskiej]]. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]], w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.


== Przygotowanie ==
'''Ryba [[ryba po grecku|po grecku]]''' jest jednym z najważniejszych elementów narodowej kuchni [[Izrael|izraelskiej]]. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]], podczas swoich podróży, w tajnych archiwach niemieckich.
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;

* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni;
* Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza.
* Rybę udusić gazem (koniecznie!);
* Wziąć z piwnicy 1,5 kg [[ziemniak|ziemniaków]] i wysmażyć, aż się [[patelnia]] zarumieni.
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]];
* Rybę udusić gazem (Koniecznie!).
* [[Łeb]] rybie odciąć, [[oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kozik]]iem z [[Hitlerjugend]].
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]]
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em, [[sól|solą]] i roztrzaskanym [[karaluch]]em z pejsów starego lichwiarza.
* Płukanie żołądka (opcjonalne).
* Płukanie żołądka (opcjonalne).


== Zobacz też ==
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
* [[Boże Narodzenie]]
* [[pierogi]]
* [[rejbak]]

{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Kuchnia polska]]

Aktualna wersja na dzień 14:46, 12 cze 2022

Shalom!

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku

Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.

Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]