Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Kartofle z ziemniakami; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Trujnik.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]]
[[Plik:Gefilte Fish.jpg|250px|thumb|Shalom!]]
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}}
{{cytat|Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.|[[Robert Makłowicz]] podczas przygotowywania posiłku}}
'''Ryba po żydowsku''' – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni [[Izrael]]skiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]], w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
'''Ryba po żydowsku''' – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni [[Izrael|izraelskiej]]. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, [[Robert Makłowicz|Roberta Makłowicza]], w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.


== Przygotowanie ==
== Przygotowanie ==
Linia 9: Linia 9:
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]];
* [[Głowa|Łeb]] rybie odciąć, [[oko|oczy]] wyłupić, [[ości]] wyskrobać [[kordzik]]iem z [[Hitlerjugend]];
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]]
* Podgrzać rybę na [[olej]]u wymieszanym ze zmielonym [[pieprz]]em i [[Sól kuchenna|solą]]
* Płukanie żołądka (opcjonalne);
* Płukanie żołądka (opcjonalne).

== Zobacz też ==
* [[Boże Narodzenie]]
* [[pierogi]]
* [[rejbak]]


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Aktualna wersja na dzień 14:46, 12 cze 2022

Shalom!

Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.

Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku

Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.

Przygotowanie[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]