Ryba po żydowsku: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(ilustracja) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (added Category:Kuchnia polska using HotCat) |
||
Linia 13: | Linia 13: | ||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Wersja z 13:55, 10 maj 2021
Odcinamy rybie łeb, wyłupiamy oczy i skrobiemy ości kozikiem. Ważne, by zrobić to w takiej kolejności, ponieważ inaczej ryba może stracić swój niepowtarzalny aromat.
- Robert Makłowicz podczas przygotowywania posiłku
Ryba po żydowsku – jeden z najważniejszych elementów narodowej kuchni Izraelskiej. Przepis został odnaleziony przez słynnego i utalentowanego kucharza, Roberta Makłowicza, w tajnych archiwach niemieckich, podczas jednej z jego licznych podróży.
Przygotowanie
- Kupić rybę drugiej świeżości od żydowskiego handlarza;
- Wziąć z piwnicy 1,5 kg ziemniaków i wysmażyć, aż się patelnia zarumieni;
- Rybę udusić gazem (koniecznie!);
- Łeb rybie odciąć, oczy wyłupić, ości wyskrobać kordzikiem z Hitlerjugend;
- Podgrzać rybę na oleju wymieszanym ze zmielonym pieprzem i solą
- Płukanie żołądka (opcjonalne);