Słonina: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy |
|||
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 4 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{słownik}} |
{{słownik}} |
||
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]] |
|||
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki. |
||
Linia 14: | Linia 15: | ||
* Można na niej usmażyć mięso; |
* Można na niej usmażyć mięso; |
||
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]]; |
||
* Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować; |
|||
* Nie jest samicą słonia; |
* Nie jest samicą słonia; |
||
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem; |
||
* Podobno nie można jej spalić; |
* Podobno nie można jej spalić; |
||
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy. |
||
*Można ją żuć jak kauczuk |
|||
*Można wyżreć pięć małych kawałeczków, a następnego dnia będziemy pulchniejsi o 50 kilo. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[kiełbasa]] |
|||
* [[mięso]] |
|||
== Cytaty o słoninie == |
|||
''Żuj słoninę narkotyk Twój!'' |
|||
Andżej który ma się nie denerwować |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
Aktualna wersja na dzień 00:07, 29 sie 2021
Słonina – substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…
Właściwości[edytuj • edytuj kod]
- Odstrasza muchy i komary;
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
- Jest świetnym lekiem na kaca;
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
- Można ją rozpuścić na patelni;
- Można nią gibać;
- Brzydko pachnie;
- Można na niej usmażyć mięso;
- Albo otruć teściową;
- Nie jest samicą słonia;
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
- Podobno nie można jej spalić;
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.