Słonina: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez 4 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{słownik}}
{{słownik}}
[[Plik:Speck-1.jpg|300px|thumb|To co na górze to słonina, na dole – boczek]]
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
'''Słonina''' – [[Mięso|substancja nieznanego pochodzenia]]. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze [[Słoń|słoniem]], ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest [[świnia]], a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.


Linia 14: Linia 15:
* Można na niej usmażyć mięso;
* Można na niej usmażyć mięso;
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]];
* Albo otruć [[Teściowa|teściową]];
* Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować;
* Nie jest samicą słonia;
* Nie jest samicą słonia;
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
* Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
* Podobno nie można jej spalić;
* Podobno nie można jej spalić;
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
* Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
*Można ją żuć jak kauczuk
*Można wyżreć pięć małych kawałeczków, a następnego dnia będziemy pulchniejsi o 50 kilo.


== Zobacz też ==
* [[kiełbasa]]
* [[mięso]]


== Cytaty o słoninie ==

''Żuj słoninę narkotyk Twój!''

Andżej który ma się nie denerwować
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

Aktualna wersja na dzień 00:07, 29 sie 2021

Słownik
Zobacz w słowniku:
słonina
To co na górze to słonina, na dole – boczek

Słoninasubstancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą, że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.

W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni…

Właściwości[edytuj • edytuj kod]

  • Odstrasza muchy i komary;
  • Idealny pokarm dla ptaków na zimę;
  • Jest świetnym lekiem na kaca;
  • Podobno ma coś wspólnego z boczkiem;
  • Można ją rozpuścić na patelni;
  • Można nią gibać;
  • Brzydko pachnie;
  • Można na niej usmażyć mięso;
  • Albo otruć teściową;
  • Nie jest samicą słonia;
  • Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem;
  • Podobno nie można jej spalić;
  • Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.