Solnik: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (różne drobnostki)
M (Wycofano ostatnie edycje użytkownika 31.61.244.146, powód: bez przesady)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 11: Linia 11:
Innym wyjściem jest zakup solniku instant w dyskoncie. Wtedy przygotowanie potrawy jest dużo łatwiejsze: wystarczy zalać wyimaginowany proszek wodą i posolić.
Innym wyjściem jest zakup solniku instant w dyskoncie. Wtedy przygotowanie potrawy jest dużo łatwiejsze: wystarczy zalać wyimaginowany proszek wodą i posolić.
Według innej receptury przygotowywany jest świąteczny solnik. Podstawą tu jest [[śnieg]] zebrany do miednicy na dwa dni przed Wigilią, który następnie trzeba zetrzeć na tarce. Tak przygotowany wywar doprawiamy solą i możemy zacząć się martwić o pozostałe 11 regulaminowych dań.
Według innej receptury przygotowywany jest świąteczny solnik. Podstawą tu jest [[śnieg]] zebrany do miednicy na dwa dni przed Wigilią, który następnie trzeba zetrzeć na tarce. Tak przygotowany wywar doprawiamy solą i możemy zacząć się martwić o pozostałe 11 regulaminowych dań.

== Sposób podania ==
Podawać letni.


== Zalety ==
== Zalety ==
Linia 18: Linia 21:
* [[Kapitan Bomba]]
* [[Kapitan Bomba]]
* [[przesolona zupa]]
* [[przesolona zupa]]
* [[sól kuchenna]]
* [[wodzionka]]
* [[wodzionka]]



Aktualna wersja na dzień 18:04, 7 maj 2023

– Mmm, ale pięknie pachnie! Maciek, co gotujesz?
– Wodę.
– Ale się zrobiła świąteczna atmosfera! U nas na wigilii zawsze była woda. Ojciec już dwa dni wcześniej zbierał śnieg do miednicy. Ale aromat… czego dodałeś?
– Soli.
– Aaa, klasyka!

Przepis na solnik

Solnik – staropolska potrawa rozpowszechniona przez serial animowany Kapitan Bomba i jego spin-off, Laserowy Gniew Dzidy, będąca tam ulubionym przysmakiem różnej maści nielegalnych imigrantów. Jest to najłatwiejsza do przygotowania i najtańsza zupa na świecie, bijąca na głowę nawet takie kulinarne hity jak rosół, wodzionka, grochówka wojskowa czy zupka chińska.

Sposób przygotowania[edytuj • edytuj kod]

Składniki:

  1. dowolna ilość wody,
  2. dowolna ilość soli,
  3. garnek/stara puszka/but/futerał na gitarę/wiadro po internecie.

Następnie należy umieścić składnik numer 1 w składniku numer 3, a po poddaniu mikstury obróbce termicznej dosypać składnik numer 2. Co do sposobu podawania, tutaj ograniczeniem jest tylko wyobraźnia kucharza: na przykład całość może być udekorowana wyimaginowanym koperkiem, wypita prosto z gara lub pozostawiona na dłuższy czas na palenisku i użyta do inhalacji.

Innym wyjściem jest zakup solniku instant w dyskoncie. Wtedy przygotowanie potrawy jest dużo łatwiejsze: wystarczy zalać wyimaginowany proszek wodą i posolić. Według innej receptury przygotowywany jest świąteczny solnik. Podstawą tu jest śnieg zebrany do miednicy na dwa dni przed Wigilią, który następnie trzeba zetrzeć na tarce. Tak przygotowany wywar doprawiamy solą i możemy zacząć się martwić o pozostałe 11 regulaminowych dań.

Sposób podania[edytuj • edytuj kod]

Podawać letni.

Zalety[edytuj • edytuj kod]

Solnik jest przede wszystkim doskonałą bronią przeciwko przemocy w rodzinie, gdyż podczas gotowania tej potrawy nie ma ryzyka jej przesolenia. Dzięki temu tysiące gospodyń domowych może odebrać swoim mężom najważniejszy powód do łamania krzeseł na głowie. Solnik posiada także właściwości lecznicze. Jego spożywanie uzupełnia w organizmie elektrolity, a inhalacje doskonale wpływają na zatoki. Dzięki niskiej zawartości węglowodorów i tłuszczy jest spożywany przez osoby odchudzające się.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]