Rejbak: Różnice pomiędzy wersjami
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Koszerne.jpg|center]] |
[[Plik:Koszerne.jpg|center]] |
||
[[File:Kugel.jpg|thumb|250px|Rejbak w pełnej okazałości]] |
[[File:Kugel.jpg|thumb|250px|Rejbak w pełnej okazałości]] |
||
{{cytat|Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!|[[Żydzi]] o tym artykule}} |
{{cytat|Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!|[[Żydzi]] o tym artykule}} |
||
'''Rejbak''' (babka ziemniaczana, kartoflak) – <del>[[babka]]</del> babka z utartych surowych ziemniaków występująca od [[Izrael]]a, po [[Kurpie]], do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.<ref>Tylko każde [[zadupie]] wymyśla sobie inną nazwę</ref>. Największe ambicje ma miasto [[Supraśl]], gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem ''Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej''. Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to [[biegunka|zatwardzeniem]]. |
'''Rejbak''' (kugiel, babka ziemniaczana, kartoflak) – <del>[[babka]]</del> babka z utartych surowych ziemniaków występująca od [[Izrael]]a, po [[Kurpie]], do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.<ref>Tylko każde [[zadupie]] wymyśla sobie inną nazwę</ref>. Największe ambicje ma miasto [[Supraśl]], gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem ''Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej'' (chociaż i tak Kurpsie zrobili najdłuższy). Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to [[biegunka|zatwardzeniem]]. |
||
== Historia == |
== Historia == |
||
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją [[Żydzi]], by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w [[ZSRR|krainie powszechnego dobrobytu]]. Stworzyli go [[rolnik|rolnicy]] pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od [[Józef Stalin|wujka Józka]]. |
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją [[Żydzi]], by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w [[ZSRR|krainie powszechnego dobrobytu]]. Stworzyli go [[rolnik|rolnicy]] pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od [[Józef Stalin|wujka Józka]]. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[ryba po żydowsku]] |
|||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
Aktualna wersja na dzień 23:49, 28 sie 2021
Aj waj! Nie żaden rejbak, a kugel!
- Żydzi o tym artykule
Rejbak (kugiel, babka ziemniaczana, kartoflak) – babka babka z utartych surowych ziemniaków występująca od Izraela, po Kurpie, do Suwalszczyzny. Każdy region uważa, że jest ich i robią ją tak samo.[1]. Największe ambicje ma miasto Supraśl, gdyż postanowiło się dowartościować stworzeniem Mistrzostw Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej (chociaż i tak Kurpsie zrobili najdłuższy). Prawidłowo upieczony rejbak ma kremową konsystencję w środku i złocisto-brązową chrupiącą skórkę. W przeciwnym wypadku może skończyć się to zatwardzeniem.
Historia[edytuj • edytuj kod]
Początki tej potrawy są niejasne. Jedna z teorii głosi, że wymyślili ją Żydzi, by mieć co jeść w czasie postu. Druga teoria głosi, że powstał w krainie powszechnego dobrobytu. Stworzyli go rolnicy pracujący w kołchozach, by nie zagłodzić się na śmierć. A, że ziemniaków w polach było pod dostatkiem to mogli „pożyczyć” sobie parę od wujka Józka.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
Przypisy
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.