Zupa błyskawiczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Ostrzyciel (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa 213.216.69.82; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Expert3222.) |
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Mistrzunio124; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ryk2.) Znacznik: rewert |
||
(Nie pokazano 15 wersji utworzonych przez 7 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
'''Zupa błyskawiczna''' (inaczej ''zupka chińska'' lub ''instant'') – danie wynalezione przez Japończyka [[Momofuku Andō]] jako [[recepta]] na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i [[student]]ów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, [[suplement diety]] lub [[środek przeczyszczający]]. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość. |
||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
Linia 18: | Linia 18: | ||
* '''Lewiatan''' – zupka z [[Lewiatan (sieć handlowa)|Lewiatana]]. |
* '''Lewiatan''' – zupka z [[Lewiatan (sieć handlowa)|Lewiatana]]. |
||
* I wiele innych. |
* I wiele innych. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[Momofuku Andō]] |
|||
* [[Nudle Knorr]] |
|||
* [[Trzech Żarłocznych Turków]] |
|||
* [[Vifon]] |
|||
{{stub|kuch}} |
{{stub|kuch}} |
Aktualna wersja na dzień 10:48, 13 maj 2022
Zupa błyskawiczna (inaczej zupka chińska lub instant) – danie wynalezione przez Japończyka Momofuku Andō jako recepta na głód. Podstawowe pożywienie wszelkiej maści uczniów i studentów. Ostatecznie wylądowała na półkach supermarketów jako substytut jedzenia, suplement diety lub środek przeczyszczający. Z cech pozytywnych po przyrządzeniu wymienimy temperaturę i objętość.
Ciekawostki[edytuj • edytuj kod]
- Zupki nie są robione z kota. Z tego futrzaka można uzyskać jedynie kisiel, kapelusze, ciastka i wino.
- W niektórych kręgach kulturowych popularny jest przesąd, że tylko spożywanie zupek chińskich może uchronić przed SARS i ptasią grypą.
- Zupki chińskie są przywożone z Berlina, robione w Radomiu.
- „Rosół z kury” produkowany jest w wyżej wymienionym mieście ze
świeżego szczuraświeżej kury. - Zupy błyskawiczne z reguły są niedrogie, często stanowią więc ważny element diety osób nie przywiązujących wagi do jedzenia (jak np. studenci albo kloszardzi) i ludzi leniwych. Nadają się również jako środek przeczyszczający.
- Jest najczęściej wymienianym produktem kulinarnym na bashu.
- Zupki instant są prawdziwie międzynarodowym daniem. Stworzone przez Japończyka, nazywane chińskim, jedna z najpopularniejszych firm je robiąca (Vifon) powstała w Wietnamie, a same zupki robi się w Radomiu. Smacznego!
Rodzaje[edytuj • edytuj kod]
- Lucky – teraz rzadkość w Polsce, cechują się wieloma barwnikami typu E.
- Vifon – dobry smak, ale gwarantowane uczucie słabości.
- Amino – polski producent, zwana zupą Romana. Jedz ją do woli.
- Knorr – niemiecki producent, dodawany kawałek z kury, specjalność - zupa serowa.
- Culineo – zupka z biedronki.
- Lewiatan – zupka z Lewiatana.
- I wiele innych.
Zobacz też[edytuj • edytuj kod]
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.