Naleśnik: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (link)
 
(Nie pokazano 15 wersji utworzonych przez 10 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Nalesniknabogato.jpg|thumb|right|250px|Na bogato, układ kręgów może świadczyć o tym, że kucharz był [[Ateista|ateistą]], bądź jednym z tych od rowerów]]
[[Plik:Nalesniknabogato.jpg|thumb|250px|Na bogato, układ kręgów może świadczyć o tym, że kucharz był [[Ateista|ateistą]], bądź jednym z tych od rowerów]] {{słownik}}
{{cytat|NALEŚNIKIII???|[[Niekryty Krytyk]]<ref>Prawdziwy autor jest nieznany</ref> o '''naleśnikach'''}}
{{cytat|NALEŚNIKIII???|[[Niekryty Krytyk]]<ref>Prawdziwy autor jest nieznany</ref> o '''naleśnikach'''}}


{{t}}sympatyczny [[placek]], wyprzedza psa w rankingu na najlepszego przyjaciela człowieka. Składa się z pleców i smaku. Najlepszy z marmoladą, chociaż co kto lubi.
'''Naleśnik''' – sympatyczny [[placek]], wyprzedza psa w rankingu na najlepszego przyjaciela człowieka. Składa się z pleców i smaku. Najlepszy z marmoladą, chociaż co kto lubi.


== Historia ==
== Historia ==
Linia 16: Linia 16:
* bardzo tłusty
* bardzo tłusty
* z wręcz nieskończonymi możliwościami dodatków: masło, syrop klonowy, lody, owoce, dżemy, marmolady, Nutella, ser żółty, ryby, parówki itp.
* z wręcz nieskończonymi możliwościami dodatków: masło, syrop klonowy, lody, owoce, dżemy, marmolady, Nutella, ser żółty, ryby, parówki itp.

== Naleśniki po francusku ==
Nazywają się ''crêpes'' i z niewiadomych powodów są chrupiące. Idealne do miłości francuskiej.

== Zobacz też ==
* [[dżem]]
* [[tortilla]]

{{Przypisy}}
{{Przypisy}}
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}
{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Aktualna wersja na dzień 23:50, 28 sie 2021

Na bogato, układ kręgów może świadczyć o tym, że kucharz był ateistą, bądź jednym z tych od rowerów
Słownik
Zobacz w słowniku:
naleśnik

NALEŚNIKIII???

Niekryty Krytyk[1] o naleśnikach

Naleśnik – sympatyczny placek, wyprzedza psa w rankingu na najlepszego przyjaciela człowieka. Składa się z pleców i smaku. Najlepszy z marmoladą, chociaż co kto lubi.

Historia[edytuj • edytuj kod]

W 1423 p.n.e. król plemienia Siuksów, Wielki Król Żwirek postanowił pójść na polowanie. Polował 9 wiosen, niestety, nic nie upolował. Wkurzony wrócił do swojej wioski i oznajmił, że nastał czas głodu. Tego samego dnia oznajmił, że kto wymyśli sposób aby wyżywić całą wioskę, w ten trudny czas, dostanie 2 kg piachu. Ożywieni propozycją wodza poddani zaczęli wymyślać różnorakie potrawy. Pewnemu wojownikowi wpadł do głowy pomysł, że zrobi wodzowi jajecznicę z mąki, jajek, i mleka (akurat nie było niczego innego w magazynie). W ten sposób powstał m.in. Gorący Kubek, Zimna Filiżanka, oraz naleśniki. Wódz był bardzo szczęśliwy, a Nalé Shnik (twórca tejże potrawy), dostał nie 2 kg piachu, lecz jego dożywotni zapas.

Niezwykle zafascynowany perspektywą tego bogactwa postanowił wyjechać nad Morze Bałtyckie zmienić imię na „Lech”, zainwestować w browar, założyć gród, zostać nielubianym prezydentem, oraz nie wyjść z grupy na EURO 2008. Ostatnie 2 punkty mu nie wyszły, ale za to udały się jego potomkom.

W pierwszym tygodniu po wkroczeniu Armii Czerwonej do Polski, Rosjanie bardzo eksperymentowali z naszą historyczną potrawą. Dodawali do Niej m.in.: proch, bimber, ogórki i spirytus. Naleśniki służyły im również do kamuflażu na tle drzew (w owym czasie naleśniki bardzo przypominały liście). Tym oto sposobem Rosjanie wymusili na nas nazywanie naleśników potrawą polsko-rosyjską.

Naleśniki po amerykańsku[edytuj • edytuj kod]

Oczywiście istnieją również amerykańskie pancakes, o wiele bardziej odżywcze od swych poprzedników. Oto ich niezaprzeczalne zalety:

  • nawet czterokrotnie grubszy od swojego początkowego projektu
  • bardzo tłusty
  • z wręcz nieskończonymi możliwościami dodatków: masło, syrop klonowy, lody, owoce, dżemy, marmolady, Nutella, ser żółty, ryby, parówki itp.

Naleśniki po francusku[edytuj • edytuj kod]

Nazywają się crêpes i z niewiadomych powodów są chrupiące. Idealne do miłości francuskiej.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Prawdziwy autor jest nieznany


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.