Keczup: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Frozen Bok; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ja8czy coś.)
Znacznik: rewert
 
(Nie pokazano 21 wersji utworzonych przez 17 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
{{t||również ketchup, keczap, dżem pomidorowy}} jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]].
'''Ketchup''' (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]], konkretnie ciekłego pomidora.


== Rodzaje keczupu ==
== Rodzaje keczupu ==
* {{t|Pomidorowy}} najczęstszy rodzaj keczupu w [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL-u]].
* '''Pomidorowy''' – najczęstszy rodzaj keczupu w [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL-u]].
** {{t|Łagodny}} dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
** '''Łagodny''' – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
** {{t|Pikantny}} często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi [[Pro]] umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
** '''Pikantny''' – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi [[Pro]] umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
* {{t|Tani keczup}} sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa [[Gówno|gównu]].
* '''Tani keczup''' – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa [[Gówno|gównu]].
* {{t|Rybny}} pierwszy rodzaj keczupu. [[Chiny|Made in China]].
* '''Rybny''' – pierwszy rodzaj keczupu. [[Chiny|Made in China]].
* {{t|Tortex}} wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
* '''Tortex''' – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
* '''Fanex''' – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.


== Jak powstaje? ==
== Jak powstaje? ==
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|sardynki]], cebulę, [[Fasola|dofasolimy]] i gotowe. A, i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]!

* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]] [[Dupa|analnie]] proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do [[mąka|mąki]] ziemniaczanej.
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]!

* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]][[Dupa|anal]]nie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki [[ziemniak|ziemniaczanej]].


== Miksy ==
== Miksy ==
* {{t|Miks grillowy}} połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a.
* '''Miks grillowy''' – połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a.
* {{t|Ostry Koks}} mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* {{t|Keczup jajeczny}} stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]].
** {{t|„Kielczyk”}} to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
* {{t|„Cynamonek”}} po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].


== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
* [[Musztarda]]
* [[majonez]]
* [[Majonez]]
* [[Miwex]]
* [[musztarda]]


{{jedzenie}}
{{jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Przyprawy]]
[[Kategoria:Przyprawy]]

Aktualna wersja na dzień 17:35, 11 lip 2024

Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo, konkretnie ciekłego pomidora.

Rodzaje keczupu[edytuj • edytuj kod]

  • Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
    • Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
    • Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
  • Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
  • Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
  • Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
  • Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.

Jak powstaje?[edytuj • edytuj kod]

  • Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzimy sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
  • Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy sardynki, cebulę, dofasolimy i gotowe. A, i nie zapomnij o ziółku!
  • Tani keczup – To jest ban analnie proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.

Miksy[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]