Placek: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(grafiki)
Znacznik: edytor źródłowy
 
(Nie pokazano 10 wersji utworzonych przez 8 użytkowników)
Linia 2: Linia 2:
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}}
{{cytat|Lubię '''placki'''!|[[Johnny Bravo]] o '''plackach'''}}
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}}
{{cytat|W oleju moczony<br/>Twór nieskończony<br/>Pod osłoną ciemności<br/>Na patelni gorejący<br/>Demon piekielny<br/>Ognioziejny<br/>|Jednym słowem, po prostu '''placek'''}}
'''Placek''' – miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z [[Patelnia|patelni]]. Powstaje na skutek zderzenia się [[Jajka|jajek]], [[Śmietana|śmietany]], [[Mąka|mąki]] oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z [[naleśnik]]iem.

{{t}}miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z [[Patelnia|patelni]]. Powstaje na skutek zderzenia się [[Jajka|jajek]], [[Śmietana|śmietany]], [[Mąka|mąki]] oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z [[naleśnik]]iem.


Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.
Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.


== Rodzaje ==
== Rodzaje ==
* {{t|Ziemniaczane}} tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą [[Donald Tusk|Donalda Tuska]].
* '''Ziemniaczane''' – tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą [[Donald Tusk|Donalda Tuska]];
* {{t|Cukiniowe}} jako tajnego składnika można użyć także [[Cukinia|cukinii]]. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr.
* '''Cukiniowe''' – jako tajnego składnika można użyć także [[Cukinia|cukinii]]. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr;
* {{t|Rzepowe}} fuj, ohyda. Smakują jak [[rzepa]], są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?
* '''Rzepowe''' – fuj, [[ohyda]]. Smakują jak [[rzepa]], są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?;
* {{t|Jabłkowe}} słodkie, smaczne, przecież każdy lubi [[Jabłko|jabłka]].
* '''Jabłkowe''' – słodkie, smaczne, przecież każdy lubi [[Jabłko|jabłka]];
* {{t|Bananowe}} skoro są już [[Bułka z bananem|bułki z bananem]], to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez [[Małpa|małpy]] i [[troll]]e, często rozdawane przez [[Administrator (informatyka)|adminów]] jako specjalna odmiana [[banan]]ów.
* '''Bananowe''' – skoro są już [[Bułka z bananem|bułki z bananem]], to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez [[Małpa|małpy]] i [[troll]]e, często rozdawane przez [[Administrator (informatyka)|adminów]] jako specjalna odmiana [[banan]]ów;
* {{t|Krowie}} nie zawierają jajek ani mąki; można w nie wdepnąć, spacerując po łące.
* '''Krowie''' – nie zawierają jajek, ''rakotwórczego'' glutenu ani mąki (idealne dla weganów); można w nie wdepnąć, spacerując po łące;
* {{t|Po węgiersku}} tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka [[Węgrzy|Węgra]].
* '''Po węgiersku''' – tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka [[Węgrzy|Węgra]].

== Galeria ==
<gallery>
<gallery>
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]]
Plik:Burned Pizza.jpg|Placek po [[Włochy|włosku]] (jedyna sytuacja, w której kobieta wie, kiedy spalony)
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]]
File:Adjaruli Khachapuri, Restaurant Aragvi.jpg|Placek po [[Azerbejdżan|azersku]]
Plik:Zdjęcie003.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]]
Plik:Maca.jpg|Placek po [[Żydzi|żydowsku]]
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]]
File:CowPie-JeffVanuga.JPG|Placek [[wieś|wiejski]]
</gallery>
</gallery>

== Zobacz też ==
* [[Kartacz]]
* [[Pyzy drożdżowe]]
* [[Ruchanki]]


{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Aktualna wersja na dzień 15:38, 21 wrz 2023

Placki. Są pyszne. Dłuższe wpatrywanie się może spowodować głód – gapisz się na własną odpowiedzialność.

Lubię placki!

Johnny Bravo o plackach

W oleju moczony
Twór nieskończony
Pod osłoną ciemności
Na patelni gorejący
Demon piekielny
Ognioziejny

Jednym słowem, po prostu placek

Placek – miękki, okrągły, superwytrzymały i chropowaty twór z patelni. Powstaje na skutek zderzenia się jajek, śmietany, mąki oraz tajnego składnika na gorącej patelni, która pełni funkcję katalizatora. Jak sama nazwa wskazuje, spokrewniony z naleśnikiem.

Placki, o dziwo, są jadalne. Smakują różnie, w zależności od użytego tajnego składnika. Niektóre odmiany zwane są „racuchami”; nikt jednak nie wie, dlaczego.

Rodzaje[edytuj • edytuj kod]

  • Ziemniaczane – tutaj tajnym składnikiem są ziemniaki. Prawdopodobnie najbardziej popularne. Są ulubioną potrawą Donalda Tuska;
  • Cukiniowe – jako tajnego składnika można użyć także cukinii. Mają ciekawy smak, ale wali od nich na kilometr;
  • Rzepowe – fuj, ohyda. Smakują jak rzepa, są niejadalne. Jak można w ogóle coś takiego usmażyć?;
  • Jabłkowe – słodkie, smaczne, przecież każdy lubi jabłka;
  • Bananowe – skoro są już bułki z bananem, to placki nie mogą być gorsze. Uwielbiane przez małpy i trolle, często rozdawane przez adminów jako specjalna odmiana bananów;
  • Krowie – nie zawierają jajek, rakotwórczego glutenu ani mąki (idealne dla weganów); można w nie wdepnąć, spacerując po łące;
  • Po węgiersku – tak naprawdę zwykły placek ziemniaczany, nazwę zawdzięczający gulaszowi, z którym się go podaje. Gulasz ów składa się wyłącznie z tajnych składników, wiadomo jednak, że nie zawiera ani kawałka Węgra.

Galeria[edytuj • edytuj kod]

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.