Kebab: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(grafika)
(smieszne???)
 
(Nie pokazano 175 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]]
'''Kebab''' – [[eurazja]]tycka potrawa składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa (zwykle [[drób]], największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]]), zwiędłej sałaty i sosu.
{{cytat|Kupując '''kebaba''' osiedlasz Araba!|Stara prawda o '''tej potrawie'''.}}
[[Grafika:Foot_kebab.jpg|thumb|150px|right]]
{{cytat|Remove '''kebab'''!!!|[[Serbowie]] o '''kebabie'''}}
Kebab występuje też pod nazwą ''gyros'' i ''shoarma''/''szałorma'' – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną.
'''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''', '''kiebab''', '''kebs''') potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa<ref>Zwykle [[drób|drobiu]], jednak największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]].</ref>, zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u.


== Historia kebaba ==
W [[Poznań|Poznaniu]] niesłusznie zwany Kebapem.
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli [[Dracula]]), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego [[Turcja|Turcy]], którzy rozpropagowali potrawę na całą [[Europa|Europę]]. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich [[kura|drobiem]] i [[owca|baraniną]].


Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad.
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]


[[no:Kebab]]
== Kebab w Polsce ==
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w [[Działdowo|Działdowie]] stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu [[Wrocław Główny]] jest on sprzedawany pod nazwą [[knysza]]. W [[Piła (miasto)|Pile]], niedaleko [[Lidl]]a znaleziono ''Kebab Jarski'' i ''Fisch Kebeb''<ref>To nie my nie umiemy napisać ''[[ryba|fish]]''?</ref>, zaś bar „Babcia” w [[Kudowa-Zdrój|Kudowie-Zdroju]] sprzedaje kebaby z [[parówka]]mi i [[hamburger]]ami bez hamburgerów. W [[Szczecin]]ie popularne są [[frytkebab]]y – kebaby w bułce z [[frytki|frytkami]] zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i [[napój|napojem]] lub z [[bilet|biletem komunikacji miejskiej]]), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.


Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak [[Kielce]], nie trzeba długo szukać budki z kebabem.

== Walka z kebabem ==
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie ''szałarma'', do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

== Właściwości tego przysmaku ==
[[Plik:Food was too hot - panoramio.jpg|thumb|200px|Kiedy kebab zapiecze dwa razy…]]
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
* Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny.
* Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papierosy|papieros]].
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling]]u.
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] w walkę z głodem.
* Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”.
* Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach).

== Zobacz też ==
* [[wojna kebabowa]]
* [[frytkebab]]

{{Przypisy}}
{{Jedzenie}}

[[da:Kebab]]
[[de:Döner]]
[[en:Shish Kebab]]
[[en:Shish Kebab]]
[[fi:Kebab]]
[[fi:Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[fr:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[it:Kebab]]
[[nn:Kebab]]
[[no:Kebab]]
[[sv:Kebab]]
[[Kategoria:Fast food]]
[[Kategoria:Turecka kultura]]

Aktualna wersja na dzień 20:32, 14 maj 2024

Reklama jadłodajni w Skwierzynie, 50 m od szkoły języka angielskiego

Kupując kebaba osiedlasz Araba!

Stara prawda o tej potrawie.

Remove kebab!!!

Serbowie o kebabie

Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb, kiebab, kebs) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa[1], zwiędłej sałaty i sosu.

Historia kebaba[edytuj • edytuj kod]

Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.

Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad.

Kebab w Polsce[edytuj • edytuj kod]

W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu Wrocław Główny jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb[2], zaś bar „Babcia” w Kudowie-Zdroju sprzedaje kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. W Szczecinie popularne są frytkebaby – kebaby w bułce z frytkami zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.

Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak Kielce, nie trzeba długo szukać budki z kebabem.

Walka z kebabem[edytuj • edytuj kod]

Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie szałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.

Właściwości tego przysmaku[edytuj • edytuj kod]

Kiedy kebab zapiecze dwa razy…
  • Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
  • Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny.
  • Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
  • Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
  • Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
  • Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład amerykańskich naukowców w walkę z głodem.
  • Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”.
  • Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach).

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]

Przypisy

  1. Zwykle drobiu, jednak największą estymą cieszą się wersje z baraniną.
  2. To nie my nie umiemy napisać fish?