Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
(dodano trochę treści) |
(smieszne???) |
||
(Nie pokazano 170 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[ |
[[Plik:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]] |
||
{{cytat|Kupując '''kebaba''' osiedlasz Araba!|Stara prawda o '''tej potrawie'''.}} |
|||
⚫ | |||
{{cytat|Remove '''kebab'''!!!|[[Serbowie]] o '''kebabie'''}} |
|||
⚫ | '''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''', '''kiebab''', '''kebs''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa<ref>Zwykle [[drób|drobiu]], jednak największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]].</ref>, zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u. |
||
== Historia kebaba == |
|||
Ze względu na śmieszną, uchachachową nazwę, "kebab" jest stosowany jako przezwisko, będące wyrazem niechęci lub sympatii do danej osoby. Jest chętnie mantrowana przez głodnych studentów oraz młodzież która już nie ma sie z czego śmiać. |
|||
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli [[Dracula]]), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego [[Turcja|Turcy]], którzy rozpropagowali potrawę na całą [[Europa|Europę]]. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich [[kura|drobiem]] i [[owca|baraniną]]. |
|||
Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad. |
|||
Nazwa "kebab" w 1939 roku została uznana za najświętszy wyraz świata, w konkursie "Najpiękniejsze imię Boga". W hołdzie i w dowód pobożności [[Adolf Hitler|Adi H.]] wytatuował ją na swojej klacie. W jego ślady poszli Bracia Kaczyńscy (w hołdzie poległych krewniaków zawiniętych w bułkę) oraz niejakija [[Rafalala|Rafalala]] (dla jaj). |
|||
⚫ | |||
==Odmiana przez przypadki== |
|||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w [[Działdowo|Działdowie]] stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu [[Wrocław Główny]] jest on sprzedawany pod nazwą [[knysza]]. W [[Piła (miasto)|Pile]], niedaleko [[Lidl]]a znaleziono ''Kebab Jarski'' i ''Fisch Kebeb''<ref>To nie my nie umiemy napisać ''[[ryba|fish]]''?</ref>, zaś bar „Babcia” w [[Kudowa-Zdrój|Kudowie-Zdroju]] sprzedaje kebaby z [[parówka]]mi i [[hamburger]]ami bez hamburgerów. W [[Szczecin]]ie popularne są [[frytkebab]]y – kebaby w bułce z [[frytki|frytkami]] zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i [[napój|napojem]] lub z [[bilet|biletem komunikacji miejskiej]]), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
|||
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak [[Kielce]], nie trzeba długo szukać budki z kebabem. |
|||
l. poj. l.mn |
|||
== Walka z kebabem == |
|||
M kebab kebaby |
|||
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie ''szałarma'', do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje. |
|||
D kebaba kebabów |
|||
C kebabowi kebabom |
|||
B kebaba kebaby |
|||
N kebabem kebabami |
|||
Msc kebabie kebabach |
|||
W kebabie! kebaby! |
|||
== Właściwości tego przysmaku == |
|||
⚫ | |||
[[Plik:Food was too hot - panoramio.jpg|thumb|200px|Kiedy kebab zapiecze dwa razy…]] |
|||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
|||
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów. |
|||
* Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny. |
|||
* Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa. |
|||
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papierosy|papieros]]. |
|||
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling]]u. |
|||
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] w walkę z głodem. |
|||
* Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”. |
|||
* Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach). |
|||
== |
== Zobacz też == |
||
* [[wojna kebabowa]] |
|||
W kategorii premium czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
|||
* [[frytkebab]] |
|||
{{ |
{{Przypisy}} |
||
{{Jedzenie}} |
|||
⚫ | |||
[[da:Kebab]] |
|||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
[[en:Shish Kebab]] |
||
[[fi:Kebab]] |
[[fi:Kebab]] |
||
Linia 33: | Linia 42: | ||
[[it:Kebab]] |
[[it:Kebab]] |
||
[[no:Kebab]] |
[[no:Kebab]] |
||
[[ |
[[sv:Kebab]] |
||
⚫ | |||
[[Kategoria:Turecka kultura]] |
Aktualna wersja na dzień 20:32, 14 maj 2024
Kupując kebaba osiedlasz Araba!
- Stara prawda o tej potrawie.
Remove kebab!!!
- Serbowie o kebabie
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb, kiebab, kebs) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa[1], zwiędłej sałaty i sosu.
Historia kebaba[edytuj • edytuj kod]
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.
Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad.
Kebab w Polsce[edytuj • edytuj kod]
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu Wrocław Główny jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb[2], zaś bar „Babcia” w Kudowie-Zdroju sprzedaje kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. W Szczecinie popularne są frytkebaby – kebaby w bułce z frytkami zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak Kielce, nie trzeba długo szukać budki z kebabem.
Walka z kebabem[edytuj • edytuj kod]
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie szałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku[edytuj • edytuj kod]
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład amerykańskich naukowców w walkę z głodem.
- Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”.
- Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach).