Mąka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 33: Linia 33:


{{przypisy}}
{{przypisy}}
{{Jedzenie}}


[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]
[[Kategoria:Sztuka kulinarna]]

Wersja z 15:05, 2 wrz 2013

Szablon:Toleista ciecz powstała z rozgniecenia zboża w drobny mak. Znalazła szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle hutniczym, przy przetapianiu rudy chleba.

Rodzaje mąki

Mąka jest określeniem zbyt ogólnym, aby mówić o konkretnej substancji. Mąki można określić jako chlebowe, bądź niechlebowe.

Mąka chlebowa

Mąki chlebowe używane są w kopalniach uranu, do wzbogacania tegoż pierwiastka, oraz w fabrykach chmur, jako środek śniegotwórczy. W krajach rozwijających się można się także natknąć na wykorzystywanie mąki chlebowej jako produktu spożywczego. Jest to niezwykle groźny precedens, ponieważ powoduje niedobór głodu i zdolność do pracy organizmu przyjmującego przetopioną mąkę chlebową. We Włoszech mąk chlebowych używa się do hodowli makaronów – węży spożywczych.

Mąki niechlebowe

Mąki niechlebowe to cała gama substancji, które powstają ze zbóż innych niż pszenica i żyto. Oto niektóre z nich:

  • Mąka kukurydziana – stanowi cenne źródło minerałów. Wydobywana w wielu kopalniach na świecie. Zawiera rudy wapnia, fosforu, szatanianu potasu, magnesów i żelaza. Stanowi podstawę przemysłu XXI wieku.
  • Mąka pyrowa (zwana również ziemniaczaną, bądź kartoflaną) – łatwopalny środek używany jako paliwo do miotaczy ognia. Otrzymywana z ziaren ziemniaka (Solanum taboretum).
  • Mączka kostna – używana jako nawóz do drzew zarówno liściastych, jak i iglastych. Pozwala zwykłej brzozie rosnąć szybciej od bambusa. Ze względu na niską populację brzóz smoleńskich, nie sprawdzono efektów działania mączki kostnej na ten podgatunek.
  • Mąka ryżowa – używana do produkcji pieczywa dla osób uczulonych na pieczywo.
  • Mąka owsiana – produkuje się z niej ciasteczka wspomagające trawienie i szkockie alkohole. We współczesnym świecie, pełnym informatyki, używana do renderowania tekstur chlebów mieszanych.
  • Mąka jęczmienna – można z niej otrzymać chleb o smaku mąki.
  • Mąka sojowa – przy jej użyciu produkuje się mięsne chleby.
  • Mąka gryczana – przyda się, jeśli w twojej kuchni sufit zawieszony jest tak nisko, że możesz jeść tylko naleśniki.
  • Mąka grochowa – użyj jej, jeśli chcesz upiec zupę.
  • Mąka halucynogenna – główny składnik proszków służących do wciągania, np. amfetaminy. Otrzymuje się ją z niebieskich migdałów.
  • Mąka wybielająca – element składowy większości proszków do prania. Otrzymywany z krwi nienarodzonych dzieci.

Typ mąki

Typ mąki określa jakość tegoż produktu, tak jak karaty określają wytrzymałość biżuterii w trakcie walki karate. Wzór na typ mąki nie został jeszcze sprecyzowany, Albert Einstein zabrał tą tajemnicę do grobu. Amerykańskim naukowcom udało się jedynie stwierdzić, iż typ mąki zachowuje się podobnie do zawartości popiołu[1] w danym produkcie. Typy mąki pszennej dostępne w sklepach to:

  • 450: torturowa
  • 550: lexusowa
  • 650: używana przy produkcji czołgów
  • 750: chlebowa
  • 1050: używana w trakcie obrzędów Środy Popielcowej w Kościele Katolickim
  • 1400: Sithowa
  • 1850: Abrahamowa
  • 2000: śrutowa

Przypisy

  1. pozostałość po piekarni w Oświęcimiu