Keczup: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(Ale ze mnie lama, blankuję Nonsensopedię... Byłbym bardzo wdzięczny za otrzymanie bana)
(trudno, ręcznie)
Linia 1: Linia 1:
{{t||również ketchup, keczap}} jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]].

== Rodzaje keczupu ==
* {{t|Pomidorowy}} najczęstszy rodzaj keczupu w [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL-u]].
** {{t|Łagodny}} dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
** {{t|Pikantny}} często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi [[Pro]] umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
* {{t|Tani keczup}} sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa [[Gówno|gównu]].
* {{t|Rybny}} pierwszy rodzaj keczupu. [[Chiny|Made in China]].

== Jak powstaje? ==
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzi sobie sosik]] by móc mu [[Sól|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.

* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]!

* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]][[Dupa|anal]]nie proste, jak bułka z [[Gówno|czekoladą]] i [[Sperma|bitą śmietaną]]. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki [[ziemniak|ziemniaczanej]].

== Miksy ==
* {{t|Miks grillowy}} połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a.
* {{t|Ostry Koks}} mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* {{t|Keczup jajeczny}} stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]
** {{t|„Kielczyk”}} to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
* {{t|„Cynamonek”}} po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].

== Zobacz też ==
* [[Musztarda]]
* [[Majonez]]

{{jedzenie}}

[[Kategoria:Zupy i sosy]]
[[Kategoria:Przyprawy]]

Wersja z 03:46, 28 gru 2014

Szablon:T jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo.

Rodzaje keczupu

  • Szablon:T najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
    • Szablon:T dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
    • Szablon:T często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
  • Szablon:T sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
  • Szablon:T pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.

Jak powstaje?

  • Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy Sardynki, cebulę, Dofasolimy i gotowe. Aaaaa, i nie zapomnij o ziółku!

Miksy

Zobacz też