Keczup: Różnice pomiędzy wersjami
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Zupomaniak (dyskusja • edycje) (Ale ze mnie lama, blankuję Nonsensopedię... Byłbym bardzo wdzięczny za otrzymanie bana) |
Zupomaniak (dyskusja • edycje) (trudno, ręcznie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{t||również ketchup, keczap}} jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal [[Musztarda|musztardy]], błędnie uznawany za [[warzywo]]. |
|||
== Rodzaje keczupu == |
|||
* {{t|Pomidorowy}} najczęstszy rodzaj keczupu w [[Polska Rzeczpospolita Ludowa|PRL-u]]. |
|||
** {{t|Łagodny}} dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka. |
|||
** {{t|Pikantny}} często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi [[Pro]] umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek. |
|||
* {{t|Tani keczup}} sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa [[Gówno|gównu]]. |
|||
* {{t|Rybny}} pierwszy rodzaj keczupu. [[Chiny|Made in China]]. |
|||
== Jak powstaje? == |
|||
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzi sobie sosik]] by móc mu [[Sól|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek. |
|||
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]! |
|||
* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]][[Dupa|anal]]nie proste, jak bułka z [[Gówno|czekoladą]] i [[Sperma|bitą śmietaną]]. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki [[ziemniak|ziemniaczanej]]. |
|||
== Miksy == |
|||
* {{t|Miks grillowy}} połączenie keczupu i musztardy. Idealny na [[grill]]a. |
|||
* {{t|Ostry Koks}} mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme. |
|||
* {{t|Keczup jajeczny}} stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]] |
|||
** {{t|„Kielczyk”}} to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]]. |
|||
* {{t|„Cynamonek”}} po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]]. |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[Musztarda]] |
|||
* [[Majonez]] |
|||
{{jedzenie}} |
|||
[[Kategoria:Zupy i sosy]] |
|||
[[Kategoria:Przyprawy]] |
Wersja z 03:46, 28 gru 2014
Szablon:T jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo.
Rodzaje keczupu
- Szablon:T najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
- Szablon:T sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
- Szablon:T pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
Jak powstaje?
- Keczup pomidorowy – Przede wszystkim trzeba mieć dobre. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem słodzi sobie sosik by móc mu dosolić i marynować go w occie. Po czym zagęszczamy, „angielszczymy”, zmuszamy do płaczu i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
- Keczup rybny – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy Sardynki, cebulę, Dofasolimy i gotowe. Aaaaa, i nie zapomnij o ziółku!
- Tani keczup – To jest bananalnie proste, jak bułka z czekoladą i bitą śmietaną. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki ziemniaczanej.
Miksy
- Szablon:T połączenie keczupu i musztardy. Idealny na grilla.
- Szablon:T mieszanka keczupu pikantnego i tabasco. Stworzony dla Pro Extreme.
- Szablon:T stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do jajek
- Szablon:T to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
- Szablon:T po prostu łagodny keczup, musztarda, ostry sos, sok z awokado i cynamon. Przyrządzony przez anonimowego geniusza kulinarnego.