Ogórek kiszony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Linia 5: Linia 5:
[[Plik:Ogórki kiszone.jpg|thumb|250px|Badania dowiodły, że 97,2% Polaków dostaje ślinotoku na widok ogórków kiszonych]]
[[Plik:Ogórki kiszone.jpg|thumb|250px|Badania dowiodły, że 97,2% Polaków dostaje ślinotoku na widok ogórków kiszonych]]
{{cytat|Schabowy, mazurek, żurek, '''kiszony ogórek'''<br />Wódka i flaki, skarpety i klapki|Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę}}
{{cytat|Schabowy, mazurek, żurek, '''kiszony ogórek'''<br />Wódka i flaki, skarpety i klapki|Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę}}
'''Ogórek kiszony''' (nazywany przez ignorantów w niektórych mieszkańców Polski B '''ogórkiem kwaszonym''') – crème de la crème polskiej kuchni, nieusłużnie zaliczany jako artykuł spożywczy znany w całej Europie centralnej i wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju [[Awantura o kasę]]. Powstają z [[Ogórek|ogórków]] gruntowych (najlepiej z tak zwanych bydlaków) złożonych w słoju, kamionce lub w beczce, zaś sama dyskusja dotycząca najlepszej metody często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka [[Wódka|wódki]] i zagryzki w postaci ogórka kiszonego.
'''Ogórek kiszony''' (nazywany przez niektórych ignorantów z Polski B '''ogórkiem kwaszonym''') – crème de la crème polskiej kuchni, niesłusznie zaliczany jako artykuł spożywczy, znany w całej Europie Centralnej i Wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju ''[[Awantura o kasę]]''. Powstają z [[Ogórek|ogórków]] gruntowych (najlepiej, gdy są to tak zwane bydlaki), złożonych w słoju, kamionce lub w beczce. Sama dyskusja dotycząca najlepszej metody kiszenia często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka [[Wódka|wódki]] i zagryzki w postaci ogórka kiszonego.


== Ogórek kiszony a Unia Europejska ==
== Ogórek kiszony a Unia Europejska ==
Niezorientowani mieszkańcy [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat funduszy europejskich. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony.
Niezorientowani mieszkańcy [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat [[Fundusze europejskie|funduszy europejskich]]. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony.


== Wybór metody kiszenia ogóra ==
== Wybór metody kiszenia ogóra ==
Ogór można kisić na trzy sposoby:
Ogór można kisić na trzy sposoby:
* '''beczka''' – praktykowana na [[Wieś|wsiach]]. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez [[Arnold Boczek|Arnolda Boczka]].
* '''beczka''' – metoda praktykowana na [[Wieś|wsiach]]. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez [[Arnold Boczek|Arnolda Boczka]];
* '''kamionka''' – polecana przez [[Marian Paździoch|Mariana Paździocha]].
* '''kamionka''' – polecana przez [[Marian Paździoch|Mariana Paździocha]];
* '''słój''' – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według [[Marian Paździoch|krytyków]] w słoju to się nosi [[mocz]] do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez [[Ferdynand Kiepski|Ferdynanda Kiepskiego]].
* '''słój''' – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według [[Marian Paździoch|krytyków]] w słoju to się nosi [[mocz]] do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez [[Ferdynand Kiepski|Ferdynanda Kiepskiego]].


Linia 20: Linia 20:
== Ogórek kiszony jako zakąska ==
== Ogórek kiszony jako zakąska ==
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do:
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do:
* [[ziemniak]]ów,
* [[ziemniak]]ów;
* [[Zupa ogórkowa|zupy ogórkowej]] (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy),
* [[Zupa ogórkowa|zupy ogórkowej]] (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy);
* [[wódka|wódki]],
* [[wódka|wódki]];
* [[Pizza|pizzy]] (najlepiej do wywaleniu [[ananas]]a i zastąpieniu go ogórkiem),
* [[Pizza|pizzy]] (najlepiej do wywaleniu [[ananas]]a i zastąpieniu go ogórkiem);
* wszystkich sałatek (z [[Sałatka ziemniaczana|ziemniaczaną]] włącznie),
* wszystkich sałatek (z [[Sałatka ziemniaczana|ziemniaczaną]] włącznie);
* [[Kanapka|kanapek]],
* [[Kanapka|kanapek]];
* wódki jako zagrycha,
* wódki jako zagrycha;
* tatara
* tatara;
* [[Kotlet schabowy|kotletów schabowych]],
* [[Kotlet schabowy|kotletów schabowych]];
* bimbru,
* bimbru;
* [[Mleko|mleka]] jako środek leczący zatwardzenie,
* [[Mleko|mleka]] (jako środek leczący zatwardzenie);
* lampy, gdyż podłączony do prądu może zastąpić wypaloną żarówkę,
* lampy (podłączony do prądu może zastąpić wypaloną żarówkę);
* kielonka,
* kielonka;
* chleba ze smalcem,
* chleba ze smalcem;
* no i oczywiście do wódki.
* no i oczywiście do wódki.


== Ciekawostki ==
== Ciekawostki ==
* Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka.
* Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego, to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka.
* Chodzą słuchy, że [[Halina Kiepska]] potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra.
* Chodzą słuchy, że [[Halina Kiepska]] potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra.
* Prawdziwy fan [[Polak|ogórka kiszonego]] zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo ''pizdrykiem ze [[supermarket]]u''.
* Prawdziwy fan [[Polak|ogórka kiszonego]] zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo ''pizdrykiem ze [[supermarket]]u''.

Wersja z 16:50, 24 mar 2020

Disambug.svg Ten artykuł dotyczy króla kuchni polskiej. Zobacz też artykuł o innych ogórkach, tylko wtedy nie nazywaj siebie Polakiem.
Badania dowiodły, że 97,2% Polaków dostaje ślinotoku na widok ogórków kiszonych

Schabowy, mazurek, żurek, kiszony ogórek
Wódka i flaki, skarpety i klapki

Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę

Ogórek kiszony (nazywany przez niektórych ignorantów z Polski B ogórkiem kwaszonym) – crème de la crème polskiej kuchni, niesłusznie zaliczany jako artykuł spożywczy, znany w całej Europie Centralnej i Wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju Awantura o kasę. Powstają z ogórków gruntowych (najlepiej, gdy są to tak zwane bydlaki), złożonych w słoju, kamionce lub w beczce. Sama dyskusja dotycząca najlepszej metody kiszenia często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka wódki i zagryzki w postaci ogórka kiszonego.

Ogórek kiszony a Unia Europejska

Niezorientowani mieszkańcy Unii Europejskiej widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat funduszy europejskich. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony.

Wybór metody kiszenia ogóra

Ogór można kisić na trzy sposoby:

  • beczka – metoda praktykowana na wsiach. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez Arnolda Boczka;
  • kamionka – polecana przez Mariana Paździocha;
  • słój – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według krytyków w słoju to się nosi mocz do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez Ferdynanda Kiepskiego.

Niezależnie od metody, naczynie z ogórkami zostawia się na kilka dni w kuchni, po czym przenosi się je do piwnicy. Najważniejszą zasadą w kiszeniu ogóra jest zostawienie warzyw w całości w zalewie. Jak widać, każdy sposób kiszenia ogóra jest dobry. Niedozwolone jest jednak łączenie wspomnianych technik, gdyż ogóry kiszone najpierw w beczce, potem przełożone do kamionki i przekładane do słojów doprowadzają tylko do tragedii ludzkiej w postaci awantury i kolejki do toalety.

Ogórek kiszony jako zakąska

Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do:

Ciekawostki

  • Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego, to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka.
  • Chodzą słuchy, że Halina Kiepska potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra.
  • Prawdziwy fan ogórka kiszonego zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo pizdrykiem ze supermarketu.
  • Ogórek kiszony stał się inspiracją do stworzenia Creepera w grze komputerowej Minecraft.