Ogórek kiszony: Różnice pomiędzy wersjami
Linia 5: | Linia 5: | ||
[[Plik:Ogórki kiszone.jpg|thumb|250px|Badania dowiodły, że 97,2% Polaków dostaje ślinotoku na widok ogórków kiszonych]] |
[[Plik:Ogórki kiszone.jpg|thumb|250px|Badania dowiodły, że 97,2% Polaków dostaje ślinotoku na widok ogórków kiszonych]] |
||
{{cytat|Schabowy, mazurek, żurek, '''kiszony ogórek'''<br />Wódka i flaki, skarpety i klapki|Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę}} |
{{cytat|Schabowy, mazurek, żurek, '''kiszony ogórek'''<br />Wódka i flaki, skarpety i klapki|Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę}} |
||
'''Ogórek kiszony''' (nazywany przez ignorantów |
'''Ogórek kiszony''' (nazywany przez niektórych ignorantów z Polski B '''ogórkiem kwaszonym''') – crème de la crème polskiej kuchni, niesłusznie zaliczany jako artykuł spożywczy, znany w całej Europie Centralnej i Wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju ''[[Awantura o kasę]]''. Powstają z [[Ogórek|ogórków]] gruntowych (najlepiej, gdy są to tak zwane bydlaki), złożonych w słoju, kamionce lub w beczce. Sama dyskusja dotycząca najlepszej metody kiszenia często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka [[Wódka|wódki]] i zagryzki w postaci ogórka kiszonego. |
||
== Ogórek kiszony a Unia Europejska == |
== Ogórek kiszony a Unia Europejska == |
||
Niezorientowani mieszkańcy [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat funduszy europejskich. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony. |
Niezorientowani mieszkańcy [[Unia Europejska|Unii Europejskiej]] widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat [[Fundusze europejskie|funduszy europejskich]]. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony. |
||
== Wybór metody kiszenia ogóra == |
== Wybór metody kiszenia ogóra == |
||
Ogór można kisić na trzy sposoby: |
Ogór można kisić na trzy sposoby: |
||
* '''beczka''' – praktykowana na [[Wieś|wsiach]]. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez [[Arnold Boczek|Arnolda Boczka]] |
* '''beczka''' – metoda praktykowana na [[Wieś|wsiach]]. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez [[Arnold Boczek|Arnolda Boczka]]; |
||
* '''kamionka''' – polecana przez [[Marian Paździoch|Mariana Paździocha]] |
* '''kamionka''' – polecana przez [[Marian Paździoch|Mariana Paździocha]]; |
||
* '''słój''' – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według [[Marian Paździoch|krytyków]] w słoju to się nosi [[mocz]] do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez [[Ferdynand Kiepski|Ferdynanda Kiepskiego]]. |
* '''słój''' – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według [[Marian Paździoch|krytyków]] w słoju to się nosi [[mocz]] do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez [[Ferdynand Kiepski|Ferdynanda Kiepskiego]]. |
||
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Ogórek kiszony jako zakąska == |
== Ogórek kiszony jako zakąska == |
||
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do: |
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do: |
||
* [[ziemniak]]ów |
* [[ziemniak]]ów; |
||
* [[Zupa ogórkowa|zupy ogórkowej]] (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy) |
* [[Zupa ogórkowa|zupy ogórkowej]] (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy); |
||
* [[wódka|wódki]] |
* [[wódka|wódki]]; |
||
* [[Pizza|pizzy]] (najlepiej do wywaleniu [[ananas]]a i zastąpieniu go ogórkiem) |
* [[Pizza|pizzy]] (najlepiej do wywaleniu [[ananas]]a i zastąpieniu go ogórkiem); |
||
* wszystkich sałatek (z [[Sałatka ziemniaczana|ziemniaczaną]] włącznie) |
* wszystkich sałatek (z [[Sałatka ziemniaczana|ziemniaczaną]] włącznie); |
||
* [[Kanapka|kanapek]] |
* [[Kanapka|kanapek]]; |
||
* wódki jako zagrycha |
* wódki jako zagrycha; |
||
* tatara |
* tatara; |
||
* [[Kotlet schabowy|kotletów schabowych]] |
* [[Kotlet schabowy|kotletów schabowych]]; |
||
* bimbru |
* bimbru; |
||
* [[Mleko|mleka]] jako środek leczący zatwardzenie |
* [[Mleko|mleka]] (jako środek leczący zatwardzenie); |
||
* lampy |
* lampy (podłączony do prądu może zastąpić wypaloną żarówkę); |
||
* kielonka |
* kielonka; |
||
* chleba ze smalcem |
* chleba ze smalcem; |
||
* no i oczywiście do wódki. |
* no i oczywiście do wódki. |
||
== Ciekawostki == |
== Ciekawostki == |
||
* Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka. |
* Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego, to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka. |
||
* Chodzą słuchy, że [[Halina Kiepska]] potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra. |
* Chodzą słuchy, że [[Halina Kiepska]] potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra. |
||
* Prawdziwy fan [[Polak|ogórka kiszonego]] zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo ''pizdrykiem ze [[supermarket]]u''. |
* Prawdziwy fan [[Polak|ogórka kiszonego]] zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo ''pizdrykiem ze [[supermarket]]u''. |
Wersja z 16:50, 24 mar 2020
Ten artykuł dotyczy króla kuchni polskiej. Zobacz też artykuł o innych ogórkach, tylko wtedy nie nazywaj siebie Polakiem. |
Schabowy, mazurek, żurek, kiszony ogórek
Wódka i flaki, skarpety i klapki
- Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę
Ogórek kiszony (nazywany przez niektórych ignorantów z Polski B ogórkiem kwaszonym) – crème de la crème polskiej kuchni, niesłusznie zaliczany jako artykuł spożywczy, znany w całej Europie Centralnej i Wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju Awantura o kasę. Powstają z ogórków gruntowych (najlepiej, gdy są to tak zwane bydlaki), złożonych w słoju, kamionce lub w beczce. Sama dyskusja dotycząca najlepszej metody kiszenia często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka wódki i zagryzki w postaci ogórka kiszonego.
Ogórek kiszony a Unia Europejska
Niezorientowani mieszkańcy Unii Europejskiej widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat funduszy europejskich. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony.
Wybór metody kiszenia ogóra
Ogór można kisić na trzy sposoby:
- beczka – metoda praktykowana na wsiach. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez Arnolda Boczka;
- kamionka – polecana przez Mariana Paździocha;
- słój – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według krytyków w słoju to się nosi mocz do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez Ferdynanda Kiepskiego.
Niezależnie od metody, naczynie z ogórkami zostawia się na kilka dni w kuchni, po czym przenosi się je do piwnicy. Najważniejszą zasadą w kiszeniu ogóra jest zostawienie warzyw w całości w zalewie. Jak widać, każdy sposób kiszenia ogóra jest dobry. Niedozwolone jest jednak łączenie wspomnianych technik, gdyż ogóry kiszone najpierw w beczce, potem przełożone do kamionki i przekładane do słojów doprowadzają tylko do tragedii ludzkiej w postaci awantury i kolejki do toalety.
Ogórek kiszony jako zakąska
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do:
- ziemniaków;
- zupy ogórkowej (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy);
- wódki;
- pizzy (najlepiej do wywaleniu ananasa i zastąpieniu go ogórkiem);
- wszystkich sałatek (z ziemniaczaną włącznie);
- kanapek;
- wódki jako zagrycha;
- tatara;
- kotletów schabowych;
- bimbru;
- mleka (jako środek leczący zatwardzenie);
- lampy (podłączony do prądu może zastąpić wypaloną żarówkę);
- kielonka;
- chleba ze smalcem;
- no i oczywiście do wódki.
Ciekawostki
- Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego, to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka.
- Chodzą słuchy, że Halina Kiepska potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra.
- Prawdziwy fan ogórka kiszonego zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo pizdrykiem ze supermarketu.
- Ogórek kiszony stał się inspiracją do stworzenia Creepera w grze komputerowej Minecraft.