Słonina
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Wersja z dnia 12:49, 22 sie 2014 autorstwa Pangia (dyskusja • edycje) (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to 83.6.123.204. Autor wycofanej wersji to 83.27.253.182.)
Szablon:T substancja nieznanego pochodzenia. Nazwa wskazuje, że ma coś wspólnego ze słoniem, ale niektórzy twierdzą, że źródłem jest świnia, a jeszcze inni twierdzą że wykopuje się ją w kopalni. Są też tacy, co uważają, że ma to związek z jej smakiem – ale są to tylko plotki. Osoby doświadczone potrafią zrobić z niej skwarki.
W ciągu wieków sposób wytwarzania słoniny był ukrywany. Do dzisiaj nie wiadomo, z czego pochodzi. Wielu debili śmiałków próbowało odkryć tę tajemnicę, lecz wszyscy przypłacili to życiem. Jeden z nich przed śmiercią zapisał na kawałku świńskiej skórki swoją tezę, lecz nie możemy być do końca pewni...
Właściwości
- Odstrasza muchy i komary.
- Idealny pokarm dla ptaków na zimę.
- Jest świetnym lekiem na kaca.
- Podobno ma coś wspólnego z boczkiem.
- Można ją rozpuścić na patelni.
- Można nią gibać.
- Brzydko pachnie.
- Można na niej usmażyć mięso.
- Albo otruć teściową.
- Podobno jest jadalna, ale lepiej nie ryzykować.
- Nie jest samicą słonia.
- Można z niej zrobić coś, co zwie się smalcem.
- Podobno nie można jej spalić.
- Podobno jeśli przyłoży ją się do policzka, stanie się brązowy.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.