Ogórek kiszony
Ten artykuł dotyczy króla kuchni polskiej. Zobacz też artykuł o innych ogórkach, tylko wtedy nie nazywaj siebie Polakiem. |
Schabowy, mazurek, żurek, kiszony ogórek
Wódka i flaki, skarpety i klapki
- Bracia Figo Fagot wymieniają to, co przynosi Polsce dumę
Ogórek kiszony (nazywany przez ignorantów w niektórych mieszkańców Polski B ogórkiem kwaszonym) – crème de la crème polskiej kuchni, nieusłużnie zaliczany jako artykuł spożywczy znany w całej Europie centralnej i wschodniej. Najbardziej wartościowa rzecz w Polsce, która w starych dobrych czasach była główną nagrodą w teleturnieju Awantura o kasę. Powstają z ogórków gruntowych (najlepiej z tak zwanych bydlaków) złożonych w słoju, kamionce lub w beczce, zaś sama dyskusja dotycząca najlepszej metody często kończy się awanturami lub bójką, zwieńczoną pogodzeniem i odnowieniem bruderszaftu za pomocą kieliszka wódki i zagryzki w postaci ogórka kiszonego.
Ogórek kiszony a Unia Europejska
Niezorientowani mieszkańcy Unii Europejskiej widzą w polskich ogórkach kiszonych niesmaczne zepsute warzywa. Ale jak poznają nasz kraj bliżej, to zaczynają doceniać zarówno ogórki jak i nasz naród. Smakowite warzywo umożliwiło wielu urzędnikom z Brukseli wytrzymać wiele dyskusji z Polakami na temat funduszy europejskich. Z drugiej strony eurobiurokraci doceniają nasz stosunek do jedzenia. Zamiast wyrzucić zepsute ogórki dalej je kisimy, by móc je zjeść. Ogórki zmieniły postrzeganie Polaków w Europie zachodniej – nie marnujemy surowców tylko ciężko pracujemy i cierpliwie czekamy na znakomite plony.
Wybór metody kiszenia ogóra
Ogór można kisić na trzy sposoby:
- beczka – praktykowana na wsiach. Ogóry zamyka się w beczkach z niesmolistego drewna (najlepiej drewnianego). Metoda polecana przez Arnolda Boczka.
- kamionka – polecana przez Mariana Paździocha.
- słój – najlepiej z chrzanem, by poprawiać walory zdrowotne ogóra. Według krytyków w słoju to się nosi mocz do analizy, a nie kisi ogóry. Metoda polecana przez Ferdynanda Kiepskiego.
Niezależnie od metody, naczynie z ogórkami zostawia się na kilka dni w kuchni, po czym przenosi się je do piwnicy. Najważniejszą zasadą w kiszeniu ogóra jest zostawienie warzyw w całości w zalewie. Jak widać, każdy sposób kiszenia ogóra jest dobry. Niedozwolone jest jednak łączenie wspomnianych technik, gdyż ogóry kiszone najpierw w beczce, potem przełożone do kamionki i przekładane do słojów doprowadzają tylko do tragedii ludzkiej w postaci awantury i kolejki do toalety.
Ogórek kiszony jako zakąska
Ogórka kiszonego używa się jako zakąski do kilku potraw. I tak ogórki kiszone dobrze pasują do:
- ziemniaków,
- zupy ogórkowej (bez ogóra nie byłoby zresztą zupy),
- wódki,
- pizzy (najlepiej do wywaleniu ananasa i zastąpieniu go ogórkiem),
- wszystkich sałatek (z ziemniaczaną włącznie),
- kanapek,
- wódki jako zagrycha,
- tatara
- kotletów schabowych,
- bimbru,
- mleka jako środek leczący zatwardzenie,
- lampy, gdyż podłączony do prądu może zastąpić wypaloną żarówkę,
- kielonka,
- chleba ze smalcem,
- no i oczywiście do wódki.
Ciekawostki
- Ogórek kiszony to symbol szczęścia. Według mądrości ludowej, jeżeli młoda kobieta domaga się ogórka kiszonego to jej rodzice mogą już świętować awans na dziadka.
- Chodzą słuchy, że Halina Kiepska potrafi rewelacyjnie zakisić ogóra.
- Prawdziwy fan ogórka kiszonego zawsze z pogardą wypluje ogórka konserwowego, nazywanego fachowo pizdrykiem ze supermarketu.
- Ogórek kiszony stał się inspiracją do stworzenia Creepera w grze komputerowej Minecraft.