Keczup: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M (Wyrzuciłem czerwone linki na śmietnik.)
M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa VermillionLadybug; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Magwac.)
Linia 11: Linia 11:


== Jak powstaje? ==
== Jak powstaje? ==
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, "angielszczyzmy" , [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
* '''Keczup [[pomidor]]owy''' – Przede wszystkim trzeba mieć dobre pomidory. Dobry keczup ze złych pomidorów jest do dupy. Tak samo jak zły z dobrych. Potem [[Cukier|słodzimy sobie sosik]] by móc mu [[Sól kuchenna|dosolić]] i [[Ocet|marynować go w occie]]. Po czym zagęszczamy, [[Ziele angielskie|„angielszczymy”]], [[Cebula|zmuszamy do płaczu]] i przyprawiamy. Na koniec pasteryzujemy i keczup Pudliszki jest gotowy do dodania do frytek.
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]!
* '''Keczup [[Ryba|rybny]]''' – Przede wszystkim pamiętaj o Świętej Zasadzie Sosu – „jeśli składniki są chujowe, to i sos jest chujowy”. Teraz dajemy [[Ryba|Sardynki]], cebulę, [[Fasola|Dofasolimy]] i gotowe. [[Aaaaa]], i nie zapomnij o [[Marihuana|ziółku]]!
* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]] [[Dupa|analnie]] proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki [[ziemniak|ziemniaczanej]].
* '''Tani keczup''' – To jest [[ban]] [[Dupa|analnie]] proste, jak bułka z arszenikiem. Wystarczy pokolorować wodę na czerwono i dolać ją do mąki [[ziemniak|ziemniaczanej]].
Linia 19: Linia 19:
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* '''Ostry Koks''' – mieszanka keczupu pikantnego i [[tabasco]]. Stworzony dla Pro Extreme.
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]
* '''Keczup jajeczny''' – stworzony z keczupu łagodnego i majonezu. Dodawany do [[Jajko|jajek]]
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast majonezu używa się jego kieleckiej odmiany.
** '''„Kielczyk”''' – to samo, co wyżej, tyle że zamiast [[majonez]]u używa się [[Majonez Kielecki|jego kieleckiej odmiany]].
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].
* '''„Cynamonek”''' – po prostu łagodny keczup, musztarda, [[ostry sos]], sok z [[awokado]] i [[cynamon]]. Przyrządzony przez [[Idiota|anonimowego geniusza kulinarnego]].


== Zobacz też ==
== Zobacz też ==
* [[Musztarda]]
* [[Musztarda]]
* [[Majonez]]


{{jedzenie}}
{{jedzenie}}

Wersja z 20:46, 7 sty 2019

Ketchup (również kepucz, keczap, dżem pomidorowy) – jeden ze znanych sosów, odwieczny rywal musztardy, błędnie uznawany za warzywo.

Rodzaje keczupu

  • Pomidorowy – najczęstszy rodzaj keczupu w PRL-u.
    • Łagodny – dla bobasów. Gwarancja, że nie sparzysz sobie języka.
    • Pikantny – często mylony z innym ostrym sosem, tylko dla hardkorów. Prawdziwi Pro umieją zjeść cały keczup bez picia czegokolwiek.
  • Tani keczup – sama nazwa wskazuje. A każda taniocha, w smaku jest równa gównu.
  • Rybny – pierwszy rodzaj keczupu. Made in China.
  • Tortex – wbrew panującej opinii nie jest to typowy tani ketchup, lecz rodzaj niespotykany w swoim gatunku. Może nawet zawierać śladowe ilości pomidorów!
  • Fanex – ten sam co w KFC, ale w wiaderku.

Jak powstaje?

Miksy

Zobacz też