Kebab: Różnice pomiędzy wersjami
M (robot dodaje: nn:Kebab) |
(smieszne???) |
||
(Nie pokazano 176 pośrednich wersji utworzonych przez 100 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Foot_kebab.jpg|thumb|200px|Reklama jadłodajni w [[Skwierzyna|Skwierzynie]], 50 m od szkoły języka angielskiego]] |
|||
⚫ | |||
{{cytat|Kupując '''kebaba''' osiedlasz Araba!|Stara prawda o '''tej potrawie'''.}} |
|||
{{cytat|Remove '''kebab'''!!!|[[Serbowie]] o '''kebabie'''}} |
|||
⚫ | '''Kebab''' ('''kebap''', '''kabab''', '''kabob''', '''kybyb''', '''kiebab''', '''kebs''') – potrawa z [[Bliski Wschód|Bliskiego Wschodu]] i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa<ref>Zwykle [[drób|drobiu]], jednak największą estymą cieszą się wersje z [[baranina|baraniną]].</ref>, zwiędłej [[sałata|sałaty]] i [[sos]]u. |
||
== Historia kebaba == |
|||
Kebab występuje też pod nazwą ''gyros'' i ''shoarma''/''szałorma'' – jednak jest to ten sam shit. W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce pojawiają się jego coraz bardziej swojskie wersje - np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, z kolei pod dworcami [[Wrocław Główny]] i [[Łódź Kaliska]] jest on sprzedawany pod nazwą ''knysza''. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. W kategorii ''premium'' czołowym producentem kebaba jest [[Sphinx]], nieustannie atakowany przez środowiska islamistów za sprzedaż kebaba z wieprzowiną. |
|||
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli [[Dracula]]), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego [[Turcja|Turcy]], którzy rozpropagowali potrawę na całą [[Europa|Europę]]. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich [[kura|drobiem]] i [[owca|baraniną]]. |
|||
Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad. |
|||
W [[Poznań|Poznaniu]] niesłusznie zwany Kebapem. |
|||
== Kebab w Polsce == |
|||
⚫ | |||
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w [[Działdowo|Działdowie]] stwierdzono obecność kebaba z [[musztarda|musztardą]], w [[Dąbrowa Górnicza|Dąbrowie Górniczej]] podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu [[Wrocław Główny]] jest on sprzedawany pod nazwą [[knysza]]. W [[Piła (miasto)|Pile]], niedaleko [[Lidl]]a znaleziono ''Kebab Jarski'' i ''Fisch Kebeb''<ref>To nie my nie umiemy napisać ''[[ryba|fish]]''?</ref>, zaś bar „Babcia” w [[Kudowa-Zdrój|Kudowie-Zdroju]] sprzedaje kebaby z [[parówka]]mi i [[hamburger]]ami bez hamburgerów. W [[Szczecin]]ie popularne są [[frytkebab]]y – kebaby w bułce z [[frytki|frytkami]] zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i [[napój|napojem]] lub z [[bilet|biletem komunikacji miejskiej]]), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce. |
|||
Zagłębiem kebaba w Polsce jest [[Skwierzyna]], na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak [[Kielce]], nie trzeba długo szukać budki z kebabem. |
|||
⚫ | |||
== Walka z kebabem == |
|||
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie ''szałarma'', do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje. |
|||
== Właściwości tego przysmaku == |
|||
[[Plik:Food was too hot - panoramio.jpg|thumb|200px|Kiedy kebab zapiecze dwa razy…]] |
|||
* Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów. |
|||
* Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny. |
|||
* Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa. |
|||
* Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden [[papierosy|papieros]]. |
|||
* Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z [[recykling]]u. |
|||
* Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] w walkę z głodem. |
|||
* Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”. |
|||
* Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach). |
|||
== Zobacz też == |
|||
* [[wojna kebabowa]] |
|||
* [[frytkebab]] |
|||
{{Przypisy}} |
|||
{{Jedzenie}} |
|||
⚫ | |||
[[de:Döner]] |
|||
[[en:Shish Kebab]] |
[[en:Shish Kebab]] |
||
[[fi:Kebab]] |
[[fi:Kebab]] |
||
[[fr:Kebab]] |
[[fr:Kebab]] |
||
[[it:Kebab]] |
[[it:Kebab]] |
||
[[ |
[[no:Kebab]] |
||
[[sv:Kebab]] |
|||
⚫ | |||
[[Kategoria:Turecka kultura]] |
Aktualna wersja na dzień 20:32, 14 maj 2024
Kupując kebaba osiedlasz Araba!
- Stara prawda o tej potrawie.
Remove kebab!!!
- Serbowie o kebabie
Kebab (kebap, kabab, kabob, kybyb, kiebab, kebs) – potrawa z Bliskiego Wschodu i Południowej Afryki składająca się z chleba, śladowej ilości mięsa[1], zwiędłej sałaty i sosu.
Historia kebaba[edytuj • edytuj kod]
Twórcą potrawy był Vlad III Palownik (czyli Dracula), który lubił nadziewać przeciwników na pale i tak przypiekać ich na wolnym ogniu. Kunsztu tego nauczyli się od niego Turcy, którzy rozpropagowali potrawę na całą Europę. Z uwagi na postępujący brak jeńców na kebaby, zastąpiono ich drobiem i baraniną.
Obecnie każdy Arab musi odprowadzić 28% zysków ze swojej budki z kebabami na dżihad.
Kebab w Polsce[edytuj • edytuj kod]
W miarę popularyzowania się kebabu w Polsce jako tradycyjnej potrawy narodowej pojawiają się jego coraz bardziej swojskie warianty tej potrawy, np. w Działdowie stwierdzono obecność kebaba z musztardą, w Dąbrowie Górniczej podawany jest w formie kilkumetrowego sznurka mięsa polanego majonezem, z kolei na dworcu Wrocław Główny jest on sprzedawany pod nazwą knysza. W Pile, niedaleko Lidla znaleziono Kebab Jarski i Fisch Kebeb[2], zaś bar „Babcia” w Kudowie-Zdroju sprzedaje kebaby z parówkami i hamburgerami bez hamburgerów. W Szczecinie popularne są frytkebaby – kebaby w bułce z frytkami zamiast warzyw. Kebaby sprzedawane są osobno lub w zestawach (z frytkami i napojem lub z biletem komunikacji miejskiej), zawinięte w zatłuszczony papier lub na talerzu/tacce.
Zagłębiem kebaba w Polsce jest Skwierzyna, na jeden bar z kebabami przypada 900 mieszkańców. W dużych miastach takich jak Kielce, nie trzeba długo szukać budki z kebabem.
Walka z kebabem[edytuj • edytuj kod]
Przeciwnicy kebaba oferują od jakiegoś czasu konkurencyjną potrawę o nazwie szałarma, do kebaba bliźniaczo podobną, choć niewątpliwą jej zaletą jest to, że po zjedzeniu człowiek mniej wymiotuje.
Właściwości tego przysmaku[edytuj • edytuj kod]
- Jest doskonałym źródłem bakterii, wirusów i grzybów.
- Zapewnia świeży oddech przez minimum 24 godziny.
- Jest jednym z mięsnych dań (obok parówek), które nie zawiera mięsa.
- Kupując porcję kebabu twój organizm otrzymuje 0,01% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, czyli tyle co jeden papieros.
- Kebab jest jedyną ekologiczną potrawą, ponieważ wszystko co w nim jest pochodzi z recyklingu.
- Kebab jest daniem naukowym tzn. został wymyślony po to by sprawdzić czy sierść, racice, kości, bebechy i ich zawartość są zdatne do spożycia przez człowieka. Jest to wkład amerykańskich naukowców w walkę z głodem.
- Kebab jest zdrowym pożywieniem – w myśl zasady „co cię nie zabije, to cię wzmocni”.
- Kebab piecze dwa razy (tj. na wlocie i wylocie), a "dobry" kebab ponoć trzy (tj. na wlocie i dwóch wylotach).