Krówka ciągutka
Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Krówka ciągutka zwana również mordoklejką – niby taki zwyczajny, krówkowy cukierek, słynący z niesamowitej zdolności sklejania zębów, gębów, palców jak również przypadkowo napotkanych kartek i ubrań. Do tej pory tajemnicą jest dlaczegóż to nazywany jest batonem. Istnieją przypuszczenia, że ma to jakiś związek z klejem Baton.
Jedzenie krówki[edytuj • edytuj kod]
Jedzenie takiej krówki jest prawdziwą sztuką i wymaga specjalnych umiejętności. Tylko nielicznym udało się nie ubrudzić podczas jej jedzenia. Najczęściej wszelkie próby odgryzienia kawałka kończą się rozciąganiem krówki w nadziei, że w końcu się rozerwie.
Prawdy i ciekawostki o krówce ciągutce[edytuj • edytuj kod]
- Ciągną się jak pociągi za komuny.
- Krówki ciągutki są bardzo potrzebne w szkole, służą m.in. do pisania po nich na lekcji, a także do jedzenia.
- Warto jest zamiast cukierków przynieść do szkoły na urodziny krówki ciągutki – wszyscy będą je żarli przez pół lekcji i nikt nie będzie mógł się odezwać.
- Prawdziwą krówkę ciągutkę zawsze nazywamy batonem. Bo tak jest napisane na opakowaniu.
- Nigdy nie wiadomo, czy krówka nie jest czasem przeterminowana, gdyż data ważności podawana jest tylko na opakowaniu zbiorczym.
- Krówka ciągutka w piórniku może posłużyć także za ściągę.
- Potrafi również odkleić plombę z zęba.
Skład krówki ciągutki[edytuj • edytuj kod]
- cukier;
- syrop skrobiowy;
- mleko w proszku;
- serwatka w proszku;
- margaryna;
- aromat identyczny z naturalnym: śmietankowy, syntetycznie aromatyzowane: etylowanilina;
- może zawierać śladowe ilości
krówkiorzechów arachidowych.