Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
Linia 9: Linia 9:
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]).
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW zazwyczaj [[tajemnica]]).


==Właściwości kotleta mielonego==
==Właściwości kotleta mielonego==
Linia 25: Linia 25:
* {{t|zmienny}} zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.
* {{t|zmienny}} zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.


Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Linia 31: Linia 31:
== Zagadka TCJW ==
== Zagadka TCJW ==
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|Twojej Starej]].
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|Twojej Starej]].
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
* Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]].
* Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]].
Linia 53: Linia 53:
* pulpety.
* pulpety.


Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne - składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.
Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.


== Kotlet mielony a sodexo ==
== Kotlet mielony a sodexo ==
Linia 64: Linia 64:
* karminadel,
* karminadel,
* kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
* kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
* gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości - miel ony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
* gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
* pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
* pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
* stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
* stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
Linia 72: Linia 72:
* medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
* medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
* stek górski siekany,
* stek górski siekany,
* naleśniki meksykańskie (cwane - mielony zawinięty w naleśnika),
* naleśniki meksykańskie (cwane mielony zawinięty w naleśnika),
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
* kotlet saski.
* kotlet saski.

Wersja z 16:08, 12 sie 2014

Plik:Melione.jpg
Elegantko podane mielone

Śmierdzi trupem!

Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.

Szablon:T rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

  • W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatna nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika Twojej Starej.
  • Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu węglowego, gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, kleju do tapet oraz pasty do butów.
  • Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z budyniu.
  • W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii.
  • W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW.
  • W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.

Kotlet mielony a literatura

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

  • De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
  • Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
  • Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakersperae,
  • O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach” Marii Konopnickiej,
  • Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.

Kotlet mielony a pulpet

Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:

  • klopsy,
  • klopsiki,
  • pieczeń rzymska,
  • pulpety.

Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.

Kotlet mielony a sodexo

W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:

  • wieprzowy shish-kebab,
  • rumsztyk wieprzowy,
  • sznycel ministerski wieprzowy,
  • sznycel po staropolsku,
  • burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
  • karminadel,
  • kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
  • gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
  • pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
  • stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
  • klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
  • burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
  • gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
  • medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
  • stek górski siekany,
  • naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
  • rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
  • kotlet saski.


Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.

Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.