Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
Znacznik: edytor źródłowy
M
Znacznik: edytor źródłowy
Linia 2: Linia 2:
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magdalena Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}}
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magdalena Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}}
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}}
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}}
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}}
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce}}


{{t||vel '''karminadel'''}} rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
'''Kotlet mielony''' (vel ''karminadel'') – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.


==Budowa kotleta mielonego==
== Budowa kotleta mielonego ==
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]).
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]).


==Właściwości kotleta mielonego==
== Właściwości kotleta mielonego ==
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
* na gorąco (0,1% występowania),
* na gorąco (0,1% występowania),
Linia 19: Linia 19:


To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
* {{t|bardzo stały}} kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* '''bardzo stały''' – kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* {{t|stały}} kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* '''stały''' – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* {{t|półpłynny}} kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* '''półpłynny''' – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* {{t|płynny}}kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* '''płynny''' – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* {{t|zmienny}} zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.
* '''zmienny''' – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.


Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Linia 31: Linia 31:
== Zagadka TCJW ==
== Zagadka TCJW ==
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|Twojej Starej]].
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń]]skie, [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|twojej starej]];
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but]]ów;
* Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]].
* Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]];
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]].
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]];
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW.
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW;
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.


Linia 42: Linia 42:
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakersperae,
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakerspeare,
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach”'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.


== Kotlet mielony a pulpet ==
== Kotlet mielony a pulpet ==
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:
* klopsy,
* klopsy,
* klopsiki,
* klopsiki,
Linia 75: Linia 75:
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
* kotlet saski.
* kotlet saski.



Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.
Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.
Linia 82: Linia 81:


{{Jedzenie}}
{{Jedzenie}}

[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Wersja z 16:26, 11 wrz 2015

Plik:Melione.jpg
Elegantko podane mielone

Śmierdzi trupem!

Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce

Kotlet mielony (vel karminadel) – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

  • bardzo stały – kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
  • stały – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
  • półpłynny – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
  • płynny – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
  • zmienny – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.

Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

  • W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatna nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika twojej starej;
  • Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu węglowego, gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, kleju do tapet oraz pasty do butów;
  • Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z budyniu;
  • W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii;
  • W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW;
  • W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.

Kotlet mielony a literatura

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

  • De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
  • Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
  • Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakerspeare,
  • O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach Marii Konopnickiej,
  • Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.

Kotlet mielony a pulpet

Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:

  • klopsy,
  • klopsiki,
  • pieczeń rzymska,
  • pulpety.

Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.

Kotlet mielony a sodexo

W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:

  • wieprzowy shish-kebab,
  • rumsztyk wieprzowy,
  • sznycel ministerski wieprzowy,
  • sznycel po staropolsku,
  • burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
  • karminadel,
  • kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
  • gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
  • pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
  • stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
  • klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
  • burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
  • gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
  • medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
  • stek górski siekany,
  • naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
  • rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
  • kotlet saski.

Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.

Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.