Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
M Znacznik: edytor źródłowy |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magdalena Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}} |
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magdalena Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}} |
||
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}} |
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}} |
||
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce |
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce}} |
||
'''Kotlet mielony''' (vel ''karminadel'') – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków. |
|||
==Budowa kotleta mielonego== |
== Budowa kotleta mielonego == |
||
Zasadniczo kotlet mielony składa się z: |
Zasadniczo kotlet mielony składa się z: |
||
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
||
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]). |
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]). |
||
==Właściwości kotleta mielonego== |
== Właściwości kotleta mielonego == |
||
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych: |
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych: |
||
* na gorąco (0,1% występowania), |
* na gorąco (0,1% występowania), |
||
Linia 19: | Linia 19: | ||
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre: |
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre: |
||
* |
* '''bardzo stały''' – kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego, |
||
* |
* '''stały''' – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a, |
||
* |
* '''półpłynny''' – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW, |
||
* |
* '''płynny''' – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]], |
||
* |
* '''zmienny''' – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a. |
||
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br> |
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br> |
||
Linia 31: | Linia 31: | ||
== Zagadka TCJW == |
== Zagadka TCJW == |
||
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii: |
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii: |
||
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń |
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń]]skie, [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|twojej starej]]; |
||
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but |
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but]]ów; |
||
* Kilku ortodoksów próbowało |
* Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]]; |
||
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]] |
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]]; |
||
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW |
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW; |
||
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają. |
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają. |
||
Linia 42: | Linia 42: | ||
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]], |
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]], |
||
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]], |
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]], |
||
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama |
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakerspeare, |
||
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych |
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]], |
||
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W. |
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W. |
||
== Kotlet mielony a pulpet == |
== Kotlet mielony a pulpet == |
||
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami: |
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami: |
||
* klopsy, |
* klopsy, |
||
* klopsiki, |
* klopsiki, |
||
Linia 75: | Linia 75: | ||
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami, |
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami, |
||
* kotlet saski. |
* kotlet saski. |
||
Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC. |
Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC. |
||
Linia 82: | Linia 81: | ||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
Wersja z 16:26, 11 wrz 2015
Śmierdzi trupem!
- Magdalena Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym
Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.
- Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.
Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?
- Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce
Kotlet mielony (vel karminadel) – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
Budowa kotleta mielonego
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
- panierki (zazwyczaj bułka tarta),
- Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).
Właściwości kotleta mielonego
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
- na gorąco (0,1% występowania),
- na ciepło (68,9% występowania),
- na zimno (29% występowania),
- na nijako (od 1% do ∞ występowania).
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
- bardzo stały – kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
- stały – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
- półpłynny – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
- płynny – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
- zmienny – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Zagadka TCJW
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
- W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatna nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika twojej starej;
- Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu węglowego, gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, kleju do tapet oraz pasty do butów;
- Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z budyniu;
- W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii;
- W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW;
- W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.
Kotlet mielony a literatura
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
- De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
- Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
- Cotlet. Prince of Denmark Williama Szakerspeare,
- O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach Marii Konopnickiej,
- Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.
Kotlet mielony a pulpet
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:
- klopsy,
- klopsiki,
- pieczeń rzymska,
- pulpety.
Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.
Kotlet mielony a sodexo
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:
- wieprzowy shish-kebab,
- rumsztyk wieprzowy,
- sznycel ministerski wieprzowy,
- sznycel po staropolsku,
- burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
- karminadel,
- kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
- gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
- pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
- stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
- klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
- burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
- gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
- medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
- stek górski siekany,
- naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
- rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
- kotlet saski.
Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.
Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.