Konserwa turystyczna: Różnice pomiędzy wersjami
Grzeeesiek (dyskusja • edycje) M (Wycofano ostatnie edycje autorstwa Wanaz; przywrócono ostatnią wersję autorstwa Ostrzyciel.) Znacznik: rewert |
M (-zobaczteż) |
||
(Nie pokazano 6 wersji utworzonych przez 6 użytkowników) | |||
Linia 3: | Linia 3: | ||
== Otwieranie konserwy turystycznej == |
== Otwieranie konserwy turystycznej == |
||
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w |
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w [[plecak]]u, bo trzeba było zapakować [[laptop]], [[wódka|półlitrówkę]] i poduszkę). Ponieważ z niezrozumiałych względów człowiek jeszcze nie trawi żelaza, trzeba wykazać się nie lada sprytem i pomysłowością, by ją otworzyć. Nad morzem jest to raczej niemożliwe, gdyż otoczenie turysty stanowią ziarnka piasku, ewentualnie niewielkie otoczaki, w górach nasza misja ma szanse, jeśli znajdziemy odpowiednio kanciaste skały granitowe lub krzemień. Otwierając puszkę nie dbamy o jej kształt, który wielokrotnie ulegnie zmianie. Nie mamy w końcu do czynienia z dziełem sztuki. Gdy po ok. godzinie uda się nam wydostać zawartość, nie będzie ona przypominała czegokolwiek, a jej stanu skupienia nie będzie mógł określić nawet noblista z fizyki, mimo to będzie dalej jadalne, gdyż odrobina [[krzem]]u jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Uwaga! to najbardziej czerwone '''nie''' jest składnikiem konserwy. Przed zjedzeniem skorzystaj z apteczki. |
||
== Wykorzystanie konserwy turystycznej == |
== Wykorzystanie konserwy turystycznej == |
||
* Wbijanie |
* Wbijanie [[śledz]]i do namiotu |
||
* Podstawka pod kuchenkę turystyczną |
* Podstawka pod kuchenkę turystyczną |
||
* Otwieranie butelek [[piwo|piwa]] |
* Otwieranie butelek [[piwo|piwa]] |
||
* Odstraszanie [[niedźwiedź]]i |
|||
* Ognisko (łatwopalność, samozapłon) |
|||
== Zobacz też == |
== Zobacz też == |
||
* [[konserwatyzm]] |
|||
* [[Poradnik:Jak otworzyć puszkę]] |
|||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
||
{{Turystyka}} |
|||
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]] |
||
[[Kategoria:Kuchnia polska]] |
Aktualna wersja na dzień 21:16, 15 gru 2021
Konserwa turystyczna – metalowa puszka zawierająca ciała stałe i ciecze, czasem nawet gazy, używana w wielu celach podczas turystycznych wypraw. Dokładniejsze (choć niekoniecznie zgodne z prawdą) informacje podane są na etykiecie. Legenda górska mówi, że w jej skład wchodzi turysta zmielony wraz z namiotem. Inna legenda głosi, że znajduje się tam mięso. Z niewiadomych względów producenci nie dołączają do puszki otwieracza, a także używają do produkcji pancernej blachy, co jest przyczyną różnych problemów po drodze. Jak sama nazwa wskazuje, jest spożywana głownie podczas różnych wyjazdów, zwłaszcza na tzw. łono natury, prawdopodobnie z powodu zapachu mającego tajemniczą moc likwidacji aromatów, np. krowich placków. Ponadto znajduje wiele innych zastosowań, zwłaszcza na polu namiotowym.
Otwieranie konserwy turystycznej[edytuj • edytuj kod]
Zasadniczo konserwy otwiera się otwieraczem, ale cechą charakterystyczną turysty jest zapominanie o najważniejszych elementach wyposażenia (czytaj: nie zmieściły się w plecaku, bo trzeba było zapakować laptop, półlitrówkę i poduszkę). Ponieważ z niezrozumiałych względów człowiek jeszcze nie trawi żelaza, trzeba wykazać się nie lada sprytem i pomysłowością, by ją otworzyć. Nad morzem jest to raczej niemożliwe, gdyż otoczenie turysty stanowią ziarnka piasku, ewentualnie niewielkie otoczaki, w górach nasza misja ma szanse, jeśli znajdziemy odpowiednio kanciaste skały granitowe lub krzemień. Otwierając puszkę nie dbamy o jej kształt, który wielokrotnie ulegnie zmianie. Nie mamy w końcu do czynienia z dziełem sztuki. Gdy po ok. godzinie uda się nam wydostać zawartość, nie będzie ona przypominała czegokolwiek, a jej stanu skupienia nie będzie mógł określić nawet noblista z fizyki, mimo to będzie dalej jadalne, gdyż odrobina krzemu jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Uwaga! to najbardziej czerwone nie jest składnikiem konserwy. Przed zjedzeniem skorzystaj z apteczki.
Wykorzystanie konserwy turystycznej[edytuj • edytuj kod]
- Wbijanie śledzi do namiotu
- Podstawka pod kuchenkę turystyczną
- Otwieranie butelek piwa
- Odstraszanie niedźwiedźi
- Ognisko (łatwopalność, samozapłon)