Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
 
(Nie pokazano 42 wersji utworzonych przez 23 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Melione.jpg|thumb|200px|Elegantko podane mielone]]
[[Plik:Mielone.5.jpg|thumb|250px|Elegancko podane mielone]]
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magdalena Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}}
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magda Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}}
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}}
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}}
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce.}}
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce}}


{{t||vel '''karmidanel'''}}rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
'''Kotlet mielony''' (vel ''karminadel''), czasem zwany też '''frykadelą''' – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków.


==Budowa kotleta mielonego==
== Budowa kotleta mielonego ==
[[Plik:Meló d'or d'Ontinyent.jpg|250px|thumb|to są '''melony''' a nie '''mielony'''. Popracuj nad wymową]]
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW - zazwyczaj [[tajemnica]]).
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW zazwyczaj [[tajemnica]]).


==Właściwości kotleta mielonego==
== Właściwości kotleta mielonego ==
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
* na gorąco (0,1% występowania),
* na gorąco (0,1% występowania),
Linia 19: Linia 20:


To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
* {{t|bardzo stały}}kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* '''bardzo stały''' – kiedy w TCJW nie da się wbić [[widelec|widelca]], [[nóż|noża]] ani młota pneumatycznego,
* {{t|stały}}kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* '''stały''' – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego [[talerz]]a,
* {{t|półpłynny}}kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* '''półpłynny''' – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
* {{t|płynny}}kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* '''płynny''' – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym [[jajko|jajkiem]],
* {{t|zmienny}}zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.
* '''zmienny''' – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz [[księżyc]]a.


Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm - w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z [[hamburger]]em.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <s>s</s>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej <del>s</del>palonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród [[student|ekspertów]] trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.<br>
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.


==Zagadka TCJW==
== Zagadka TCJW ==
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW winno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia - znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń|końskie]], [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatna nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|Twojej Starej]].
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń]]skie, [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatną nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|twojej starej]];
* Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]];
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but|butów]].
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]];
* Kilku ortodoksów próbowało opatnetować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]].
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW;
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]].
* W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o [[palec|palcach]] poświęconych do sporządzenia TCJW.
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.
* W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.


==Kotlet mielony a literatura==
== Kotlet mielony a literatura ==
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]],
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]],
* ''Cotlet. Prince of Denmark'' Williama Szakersperae,
* ''Cutlet. Prince of Denmark'' [[William Shakespeare|Williama Szakerspeare,]]
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach”'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]],
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.
* ''50 shades of mielones''
* ''Dzieje męczennika. Jak mielone zniszczyły mi życie'' [[Blok Ekipa|Wiesława Palety]]


==Kotlet mielony a sodexo==
== Kotlet mielony a pulpet ==
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:
* klopsy,
* klopsiki,
* pieczeń rzymska,
* kotlet pożarski,
* frykadela,
* pulpety.

Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.

== Kotlet mielony a sodexo ==
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:
* wieprzowy shish-kebab
* wieprzowy shish-kebab,
* kofty,
* rumsztyk wieprzowy
* sznycel ministerski wieprzowy
* rumsztyk wieprzowy,
* sznycel ministerski wieprzowy,
Kotlet mielony pod jedną z wymyślnych nazw od klasycznej wersji różni się przyprawami, ale zasadniczo to jest TCJW.
* sznycel po staropolsku,
* burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
* karminadel,
* kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
* kotlet praski,
* gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
* pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
* stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
* klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
* burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
* gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
* medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
* stek górski siekany,
* naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
* rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
* kotlet saski,
* kotlety wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym.


Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.
{{Jedzenie}}


Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.

== Zobacz też ==
* [[deszcz stukilowych worków z mielonym mięsem]]
* [[golonka]]
* [[kotlet schabowy]]
* [[zupa klopsowa]]

{{Jedzenie}}
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]
[[Kategoria:Dania mięsne i rybne]]

Aktualna wersja na dzień 06:03, 16 paź 2023

Elegancko podane mielone

Śmierdzi trupem!

Magda Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce

Kotlet mielony (vel karminadel), czasem zwany też frykadelą – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]

to są melony a nie mielony. Popracuj nad wymową

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

  • bardzo stały – kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
  • stały – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
  • półpłynny – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
  • płynny – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
  • zmienny – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.

Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW[edytuj • edytuj kod]

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

Kotlet mielony a literatura[edytuj • edytuj kod]

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

Kotlet mielony a pulpet[edytuj • edytuj kod]

Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:

  • klopsy,
  • klopsiki,
  • pieczeń rzymska,
  • kotlet pożarski,
  • frykadela,
  • pulpety.

Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.

Kotlet mielony a sodexo[edytuj • edytuj kod]

W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:

  • wieprzowy shish-kebab,
  • kofty,
  • rumsztyk wieprzowy,
  • sznycel ministerski wieprzowy,
  • sznycel po staropolsku,
  • burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
  • karminadel,
  • kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
  • kotlet praski,
  • gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
  • pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
  • stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
  • klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
  • burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
  • gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
  • medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
  • stek górski siekany,
  • naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
  • rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
  • kotlet saski,
  • kotlety wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym.

Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.

Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]