Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
(→‎Budowa kotleta mielonego: Dodanie elementu)
Znaczniki: edytor wizualny zrewertowane
 
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika)
Linia 11: Linia 11:
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* panierki (zazwyczaj bułka tarta),
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]).
* Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj [[tajemnica]]).
*Bożej Many (jako przyprawa)


== Właściwości kotleta mielonego ==
== Właściwości kotleta mielonego ==
Linia 47: Linia 46:
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W.
* ''50 shades of mielones''
* ''50 shades of mielones''
* ''Dzieje męczennika. Jak mielone zniszczyły mi życie'' [[Blok Ekipa|Wiesława Palety]]


== Kotlet mielony a pulpet ==
== Kotlet mielony a pulpet ==

Aktualna wersja na dzień 06:03, 16 paź 2023

Elegancko podane mielone

Śmierdzi trupem!

Magda Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym

Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.

Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.

Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?

Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce

Kotlet mielony (vel karminadel), czasem zwany też frykadelą – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.

Budowa kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]

to są melony a nie mielony. Popracuj nad wymową

Zasadniczo kotlet mielony składa się z:

  • panierki (zazwyczaj bułka tarta),
  • Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).

Właściwości kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]

Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:

  • na gorąco (0,1% występowania),
  • na ciepło (68,9% występowania),
  • na zimno (29% występowania),
  • na nijako (od 1% do ∞ występowania).

To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:

  • bardzo stały – kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
  • stały – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
  • półpłynny – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
  • płynny – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
  • zmienny – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.

Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.

Zagadka TCJW[edytuj • edytuj kod]

Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:

Kotlet mielony a literatura[edytuj • edytuj kod]

O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:

Kotlet mielony a pulpet[edytuj • edytuj kod]

Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:

  • klopsy,
  • klopsiki,
  • pieczeń rzymska,
  • kotlet pożarski,
  • frykadela,
  • pulpety.

Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.

Kotlet mielony a sodexo[edytuj • edytuj kod]

W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:

  • wieprzowy shish-kebab,
  • kofty,
  • rumsztyk wieprzowy,
  • sznycel ministerski wieprzowy,
  • sznycel po staropolsku,
  • burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
  • karminadel,
  • kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
  • kotlet praski,
  • gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
  • pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
  • stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
  • klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
  • burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
  • gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
  • medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
  • stek górski siekany,
  • naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
  • rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
  • kotlet saski,
  • kotlety wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym.

Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.

Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.

Zobacz też[edytuj • edytuj kod]