Kotlet mielony: Różnice pomiędzy wersjami
Znacznik: edytor źródłowy |
|||
(Nie pokazano 13 wersji utworzonych przez 8 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Mielone.5.jpg|thumb| |
[[Plik:Mielone.5.jpg|thumb|250px|Elegancko podane mielone]] |
||
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[ |
{{cytat|Śmierdzi trupem!|[[Magda Gessler]] ze znawstwem o '''kotlecie mielonym'''}} |
||
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}} |
{{cytat|Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.|[[Pascal Brodnicki|Pascal Bhrodnicki]] z jw. o '''jw.'''}} |
||
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce}} |
{{cytat|Mamusiu? Co robisz, żeby '''kotlet''' był baaardziej kotletowy?|Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce}} |
||
'''Kotlet mielony''' (vel ''karminadel'') – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków. |
'''Kotlet mielony''' (vel ''karminadel''), czasem zwany też '''frykadelą''' – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań [[Amerykańscy naukowcy|amerykańskich naukowców]] oraz [[student]]ów, prowadzących do oszałamiających wniosków. |
||
== Budowa kotleta mielonego == |
== Budowa kotleta mielonego == |
||
[[Plik:Meló d'or d'Ontinyent.jpg|250px|thumb|to są '''melony''' a nie '''mielony'''. Popracuj nad wymową]] |
|||
Zasadniczo kotlet mielony składa się z: |
Zasadniczo kotlet mielony składa się z: |
||
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
* panierki (zazwyczaj bułka tarta), |
||
Linia 32: | Linia 33: | ||
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii: |
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii: |
||
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń]]skie, [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatną nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|twojej starej]]; |
* W utrwalonym w [[książka kucharska|literaturze]] i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić [[mięso]]. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być [[świnia domowa|wieprzowe]], [[wołowina|wołowe]], [[drób|kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce]], [[koń]]skie, [[osioł|salami]], [[pies domowy|pieskie]] z delikatną nutą budy, [[kot|wietnamskie]], [[szczur|gryzoniowe]], [[Biedronka (owad)|z Biedronki]], [[słoń|słonina]], [[soja|wegetariańskie]], [[wielbłąd]]zie oraz z czeluści zamrażalnika [[Matka|twojej starej]]; |
||
* Ciekawym rozwiązaniem jest włączenie w skład TCJW trocin lipowych, pyłu [[węgiel|węglowego]], gumy arabskiej, substancji ropopochodnych, [[klej]]u do [[tapeta|tapet]] oraz pasty do [[but]]ów; |
|||
* Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]]; |
* Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z [[budyń|budyniu]]; |
||
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]]; |
* W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z [[Yeti]]ego (po uprzednim zmieleniu) oraz z [[antymateria|antymaterii]]; |
||
Linia 42: | Linia 42: | ||
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]], |
* ''De revolutionibus cotlettum mixae'' [[Mikołaj Kopernik|Mikołaja K.]], |
||
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]], |
* ''Tako rzecze Wienerschnitzel'' [[Fryderyk Nietzsche|Frycka Niczego]], |
||
* '' |
* ''Cutlet. Prince of Denmark'' [[William Shakespeare|Williama Szakerspeare,]] |
||
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]], |
* ''O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach'' Marii [[marihuana|Konopnickiej]], |
||
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W. |
* ''Sensacje XX wieków kotleta mielonego'' Bogusława W. |
||
* ''50 shades of mielones'' |
|||
* ''Dzieje męczennika. Jak mielone zniszczyły mi życie'' [[Blok Ekipa|Wiesława Palety]] |
|||
== Kotlet mielony a pulpet == |
== Kotlet mielony a pulpet == |
||
Linia 51: | Linia 53: | ||
* klopsiki, |
* klopsiki, |
||
* pieczeń rzymska, |
* pieczeń rzymska, |
||
* kotlet pożarski, |
|||
* frykadela, |
|||
* pulpety. |
* pulpety. |
||
Linia 58: | Linia 62: | ||
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to: |
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to: |
||
* wieprzowy shish-kebab, |
* wieprzowy shish-kebab, |
||
* kofty, |
|||
* rumsztyk wieprzowy, |
* rumsztyk wieprzowy, |
||
* sznycel ministerski wieprzowy, |
* sznycel ministerski wieprzowy, |
||
Linia 64: | Linia 69: | ||
* karminadel, |
* karminadel, |
||
* kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono), |
* kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono), |
||
* kotlet praski, |
|||
* gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!), |
* gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!), |
||
* pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym, |
* pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym, |
||
Linia 80: | Linia 86: | ||
Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW. |
Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW. |
||
== Zobacz też == |
|||
* [[deszcz stukilowych worków z mielonym mięsem]] |
|||
* [[golonka]] |
|||
* [[kotlet schabowy]] |
|||
* [[zupa klopsowa]] |
|||
{{Jedzenie}} |
{{Jedzenie}} |
Aktualna wersja na dzień 06:03, 16 paź 2023
Śmierdzi trupem!
- Magda Gessler ze znawstwem o kotlecie mielonym
Oui oui! Na khrupiąco i z mini kostećką pśiphawową Knorhh.
- Pascal Bhrodnicki z jw. o jw.
Mamusiu? Co robisz, żeby kotlet był baaardziej kotletowy?
- Niewinna dziewczynka do mamusi, której właśnie maszynka do mielenia mięsa wkręciła palce
Kotlet mielony (vel karminadel), czasem zwany też frykadelą – rodzaj potrawy o nieustalonym do dnia dzisiejszego składzie chemicznym i surowcowym. Nieustający przedmiot badań amerykańskich naukowców oraz studentów, prowadzących do oszałamiających wniosków.
Budowa kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]
Zasadniczo kotlet mielony składa się z:
- panierki (zazwyczaj bułka tarta),
- Tego, Co Jest Wewnątrz (TCJW – zazwyczaj tajemnica).
Właściwości kotleta mielonego[edytuj • edytuj kod]
Generalnie kotlet mielony przeznaczony jest do spożycia w następujących stadiach termalnych:
- na gorąco (0,1% występowania),
- na ciepło (68,9% występowania),
- na zimno (29% występowania),
- na nijako (od 1% do ∞ występowania).
To, Co Jest Wewnątrz może posiadać rozliczne stany skupienia. Oto niektóre:
- bardzo stały – kiedy w TCJW nie da się wbić widelca, noża ani młota pneumatycznego,
- stały – kiedy po rozkrojeniu kotlet nie zajmuje natychmiast całego talerza,
- półpłynny – kiedy nie sposób określić stopnia żywotności TCJW,
- płynny – kiedy nie wiadomo, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z surowym jajkiem,
- zmienny – zależny od kąta patrzenia, stanu nachylenia stołu oraz faz księżyca.
Kotlet zasadniczo powinien posiadać kształt owalny lub okrągły (względnie: owalny nadgryziony lub okrągły nadgryziony). Wysokość kotleta powinna przekraczać 1 cm – w przeciwnym wypadku mamy do czynienia z hamburgerem.
Kolor kotleta powinien oscylować w okolicy brązu (od beżu do głębokiej spalonej czerni). Kolor zielony jest barwą niepożądaną, choć wśród ekspertów trwają spory, czy taki kotlet jest pożywieniem niejadalnym.
Kotlety mielone są potrawami o przedłużonej przydatności do spożycia, gdyż nie sposób odczytać na nich datę produkcji.
Zagadka TCJW[edytuj • edytuj kod]
Jak już wspomniano, kwestia rozszyfrowania składu Tego, Co Jest Wewnątrz oczekuje jeszcze na wyjaśnienie. Istnieje w tej sprawie kilka odważnych, acz niesprawdzonych teorii:
- W utrwalonym w literaturze i doktrynie poglądzie dominuje przekonanie, iż w skład TCJW powinno wchodzić mięso. Co do jego pochodzenia – znawcy tematu nie są zgodni. Może być wieprzowe, wołowe, kurzęco-kaczęco-gęsięco-indyczęce, końskie, salami, pieskie z delikatną nutą budy, wietnamskie, gryzoniowe, z Biedronki, słonina, wegetariańskie, wielbłądzie oraz z czeluści zamrażalnika twojej starej;
- Kilku ortodoksów próbowało opatentować kotlet mielony sporządzany z budyniu;
- W przypadkach ekstremalnych odnotowano przypadki zastosowania do sporządzania TCJW substancji nieistniejących. Istnieją wiarygodne przypadki przyrządzenia kotleta mielonego z Yetiego (po uprzednim zmieleniu) oraz z antymaterii;
- W przypadku samodzielnego przygotowywania kotleta mielonego, sporządzający automatycznie nabywa wiedzę o palcach poświęconych do sporządzenia TCJW;
- W niektórych jadłodajniach na TCJW składa się związek chemiczny o nazwie tri-bułczan-mięsa. Badania trwają.
Kotlet mielony a literatura[edytuj • edytuj kod]
O kulturotwórczej roli koltleta mielonego niech świadczą poniższe, przykładowe dzieła:
- De revolutionibus cotlettum mixae Mikołaja K.,
- Tako rzecze Wienerschnitzel Frycka Niczego,
- Cutlet. Prince of Denmark Williama Szakerspeare,
- O kucharce Marysi i siedmiu mielonych kotletach Marii Konopnickiej,
- Sensacje XX wieków kotleta mielonego Bogusława W.
- 50 shades of mielones
- Dzieje męczennika. Jak mielone zniszczyły mi życie Wiesława Palety
Kotlet mielony a pulpet[edytuj • edytuj kod]
Kotlet mielony tradycyjnie występuje w wersji smażonej. Jadłodajnie, jak i mamusie naszych żon przyrządzają czasem wersję duszoną lub pieczoną. Występują one pod nazwami:
- klopsy,
- klopsiki,
- pieczeń rzymska,
- kotlet pożarski,
- frykadela,
- pulpety.
Warto przy okazji zauważyć, że trwają spory na temat klasyfikacji gołąbków. Nie wiadomo, czy są bardziej pulpetami czy mielonymi. Jedno jest pewne – składają się z TCJW. Wydaje się jednak że bliżej im do pulpetów – nie są smażone.
Kotlet mielony a sodexo[edytuj • edytuj kod]
W jadłodajni w niejednym korpo kotlety mielone maskowane są pod różnymi przebiegłymi nazwami, niektóre z nich to:
- wieprzowy shish-kebab,
- kofty,
- rumsztyk wieprzowy,
- sznycel ministerski wieprzowy,
- sznycel po staropolsku,
- burger wołowo-wieprzowy z salsą Verde,
- karminadel,
- kotlet pożarski (występuje też w wersji drobiowej, różnic nie stwierdzono),
- kotlet praski,
- gołąbki wieprzowe w sosie pomidorowym (to jest szczyt przebiegłości – mielony zawinięty w kapustę. Powinni powołać komisję sejmową!),
- pieczeń drobiowa na sposób azjatycki w sosie ostrygowym,
- stek drobiowy z grilla w sosie z zielonym pieprzem,
- klopsiki wieprzowo-wołowe w sosie z gąsek,
- burger wołowo-wieprzowy zapiekany z serem,
- gołąbek hiszpański w pomidorach (w Hiszpanii kapusta rośnie, ale w hiszpańskich gołąbkach nie występuje),
- medalion drobiowy w sosie meksykańskim,
- stek górski siekany,
- naleśniki meksykańskie (cwane – mielony zawinięty w naleśnika),
- rumsztyk wieprzowo-wołowy z cebulką i pieczarkami,
- kotlet saski,
- kotlety wieprzowo-wołowe w sosie pomidorowym.
Powyższe nazwy są tak kreatywne, że warto wspomnieć o źródle. Pochodzą z menu z Sodexo na Wiertniczej w Warszawie w budynku MBC.
Kotlet mielony pod jedną z ww. wymyślnych nazw od wersji klasycznej różni się przyprawami, ale zasadniczo składa się z TCJW.