Patelnia: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M ({{Broń}})
M (Naprawa linków)
Linia 3: Linia 3:


Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie
Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie
[[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[Menel|żule]] starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z [[teoria patelni|teorią patelni]], masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.
[[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[alkoholik|żule]] starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z [[teoria patelni|teorią patelni]], masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.
{{stub|kuch}}
{{stub|kuch}}

Wersja z 16:27, 1 wrz 2013

Plik:PatelenkaŻołnierska.jpg
Z patelni na linię ognia!

Szablon:Tkrótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią. Potrafi spowodować on u ofiary naprawdę duże, silnie krwawiące rany cięte. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę.

Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.


Salami aka.jpg To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.