Patelnia: Różnice pomiędzy wersjami
M (Przywrócono przedostatnią wersję, jej autor to Szoferka. Autor wycofanej wersji to Krystianka :******.) |
GriegorBOT (dyskusja • edycje) M (removed Category:Broń biała; added Category:Broń obuchowa using HotCat) |
||
(Nie pokazano 18 wersji utworzonych przez 15 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{sur|naczynia kuchennego|[[Patelnia (Warszawa)|Patelnia (plac w Warszawie)]]}} |
|||
⚫ | '''Patelnia''' – krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią |
||
[[Plik:"OUT OF THE FRYING PAN - INTO THE FIRING LINE^" - NARA - 535609.tif|220px|thumb|Z patelni na linię ognia!]] |
|||
⚫ | '''Patelnia''' – krótka [[broń obuchowa]], stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na [[broń biała|broń białą]]. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą [[rękojeść|rękojeścią]] i dużą [[głownia|głownią]]. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią, jednak przez specjalistów niezalecany, ze względu na zbyt dużą skuteczność bojową. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę od góry. |
||
⚫ | Ponadto patelnia służy ludom prymitywnym do preparowania potraw kulinarnych, głównie [[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć [[jajka]] na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[alkoholik|żule]], starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z [[teoria patelni|teorią patelni]], masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. [[margaryna|margaryny]]) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością. |
||
Ponadto patelnia służy niektórym ludziom do preparowania potraw kulinarnych, głównie |
|||
⚫ | [[jajecznica|jajecznicy]]; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza [[ |
||
{{stubkuch}} |
|||
{{stub|kuch}} |
|||
⚫ | |||
{{broń}} |
|||
[[Kategoria:Broń biała]] |
|||
[[Kategoria:Przedmioty codziennego użytku]] |
|||
⚫ |
Aktualna wersja na dzień 21:23, 9 maj 2021
Ten artykuł dotyczy naczynia kuchennego. Zobacz też Patelnia (plac w Warszawie). |
Patelnia – krótka broń obuchowa, stosowana powszechnie głównie przez kobiety. Ze względu na niewielką wagę i rozmiar, idealnie pasuje do kobiecych zapotrzebowań na broń białą. Charakteryzuje się stosunkowo niedługą rękojeścią i dużą głownią. Ma także dla płci pięknej często sentymentalne znaczenie, pewnie ze względu na charakterystyczny dźwięk wydawany przy zadaniu trafionego ciosu. Można nią wykonywać dwa rodzaje ataku. Pierwszy i najbardziej popularny jest to cios powierzchnią płaską, który niezwykle dobrze nadaje się do ogłuszania przeciwnika. Drugi, bardziej okrutny, to uderzenie krawędzią, jednak przez specjalistów niezalecany, ze względu na zbyt dużą skuteczność bojową. Patelnią uderza się tradycyjnie tylko w głowę od góry.
Ponadto patelnia służy ludom prymitywnym do preparowania potraw kulinarnych, głównie jajecznicy; w niektórych kulturach przyjęło się smażyć jajka na patelni do góry dnem. Jednak niektórzy, zwłaszcza żule, starają się unikać smażenia jajek na patelni, gdyż zgodnie z teorią patelni, masa jajek równa się tylko kwadratowi masy tłuszczu (np. margaryny) podzielonemu przez całkowity obwód powierzchni smażalnej, co wiąże się z małą opłacalnością.
To jest tylko zalążek artykułu z dziedziny sztuki kulinarnej. Jeśli wiesz co jesz – rozbuduj go.